Hrana spaja ljude, nacije, regije i države – to je poruka
Magnusa Albrekstona, kuvara iz Švedske sa više od tri decenije iskustva u vrhunskim restoranima, ambasadama i na luksuznim kruzerima. Vlasnik je kompanije
Albrektsson Gastronomic AB, a kulinarska scena u Stokholmu pamti ga po radu u restoranima kao što su Riche, Leijontornet, Lux Stockholm i F12 Group. Sarađuje sa Ministarstvom spoljnih poslova Švedske i ambasadama širom sveta, uključujući i Srbiju, a njegova specijalnost je spajanje švedske kulinarske tradicije sa savremenim ukusima i tehnikama. Vodi kulinarske kurseve, organizuje gastronomska putovanja u Japan i redovno piše na svom blogu
The Gastronomic Traveler.
U Beogradu smo ga sreli tokom jedne od njegovih kulinarskih radionica, gde je predstavio nordijske ukuse kolegama iz diplomatskih misija. U intervjuu za naš sajt otkriva kako izgleda posao kuvara u službi diplomatije, šta predstavlja kulinarska diplomatija i zašto obožava japansku kuhinju.
Možete li nam objasniti šta znači izraz kulinarska diplomatija?Za mene, najbrži način da upoznate neku zemlju ili kulturu jeste da probate lokalnu hranu.
Posetio sam oko 84 zemlje i hrana mi je veoma važna, a naravno i zanimljiva. Kulinarska diplomatija je, po mom mišljenju, mogućnost da delimo iskustva i ukuse kroz hranu. I pića takođe.
Šta ste predstavili kolegama koji rade u ambasadama širom regiona i kako je izgledala ta radionica?Pokušavam da kuvam klasičnu švedsku kuhinju, ali da je poslužim sa malim "twistom". To može biti način prezentacije, a ponekad i moderna verzija nekog tradicionalnog jela. Sve počinje zahtevom ambasade, a zatim pokušavam da prikupim što više informacija o kursu, opremi u kuhinji i događaju koji organzujemo kao što smo to učinili ovog puta u Beogradu. Zatim počinje planiranje kulinarskog časa. Potrebno je osmisliti meni i, naravno, poslati listu sastojaka. Nakon nekoliko mejlova, dogovorimo se da idemo u realizaciju. Zatim pišem sve recepte za kuvare i spremni smo da počnemo.
Klasična švedska kuhinja sa autorskim "twistom": Magnus AlbrektsonKoje su ključne stvari na koje treba obratiti pažnju kada pripremate hranu za diplomate i tokom zvaničnih događaja koje organizuju ambasade?Za mene je važno da jela ostanu što bliža švedskim ukusima. Treba biti ponosan na svoje kulinarsko nasleđe. Raditi sa sezonskim namirnicama.
Kako se razlikuje rad kuvara u diplomatskoj misiji u odnosu na rad u restoranu?Pa, u ambasadi unapred znate koliko gostiju dolazi. U restoranu možda imate sistem rezervacija, ali uvek mogu doći i gosti bez najave. U restoranu imate meni koji se menja četiri do šest puta godišnje (ili nikada!). Kao kuvar u ambasadi, često menjate meni – ponekad svakodnevno, u zavisnosti od potreba ambasadora i njegove porodice. Dakle, ključ je u raznolikosti. Naravno, ni svi restorani nisu isti... Teško je dati jedinstven odgovor.
Koliko poznajete balkansku kuhinju i kako vam se dopalo ono što ste probali u Beogradu?Moja supruga je rođena u Švedskoj, ali su joj roditelji iz Beograda, tako da sam donekle upoznat sa tradicionalnom kuhinjom. Ćevapi su mi omiljeni. Posetio sam dva restorana u Beogradu – BSK, koji je veoma tradicionalan, i Tisa New Balkan. Bilo je sjajno! Inače, veoma volim da istražujem regionalne kuhinje – i moram reći da mi je Japan najuzbudljiviji gastronomski region. Tamo organizujem i posebna kulinarska putovanja, i ta zemlja me nikad ne razočara. Hrana je zaista neverovatna.