Nakon stidljivog početka pre pet godina, i dvogodišnjih nevolja zbog pandemije korone,
Festival traminca u Iloku će 7. i 8. juna doživeti svoje šesto izdanje. Glavna dešavanja u okviru Festivala – gala večera, radionice i Traminac Tasting održaće se na bajkovitom Principovcu, u Starom podrumu Iločkih podruma, i u baroknom prostoru Kurije Brnjaković.
- Usuđujemo se da kažemo da će Festival traminca u svom šestom izdanju biti najspektakularniji i najjači po imenima učesnika i ponuđenih traminaca za degustaciju, od kojih će neki upravo u Iloku imati svoju svetsku premijeru – najavljuju organizatori ovog lepog dešavanja u gradu na Dunavu.
Ovogodišnji domaćin gastronomskog dela Festivala traminca, gala večere koja će se održati 7. juna na Principovcu, biće
Deni Srdoč, najmlađi i jedini hrvatski šef koji je za čak dva restorana u kojima je kuvao,
Draga di Lovrana i
Nebo, osvojio Mišlenove zvezde. Denijeve gastro čarolije biće praćene reprezentacijom iločkih traminaca, odnosno tramincima Iločkih podruma, Mladena Papka, Vere i Roberta Zime, kao i Dinka Draguna.
Ljubitelji traminca i čokolade uživaće u radionici
Stiva „El Bahatti“ Kahline i
Sanje Vladović, odnosno
Čokolaterije Taman, na kojoj će se njihove poslastice uparivati sa predikatima Iločkih podruma. Svojevrsnom poslasticom možemo nazvati i radionicu na kojoj će
Aleš Winkler uparivati svoje
Kumparička kozje sireve i različite tramince iz Vinarije Papak.

Veliki
Slavko Kalazić će na primeru svog remek dela,
Batine iz 2010. godine, pokazati koliko je traminac uvek dominantna sorta u kupažama u kojima se nalazi.
Danilo Štejer će predstaviti vertikalu
Steyer Mark Extremea, svog traminca koji je nedavno na
International Wine Challenge-u u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji ćilibarnih vina.
Horst Humel, advokat iz Berlina koji proizvodi vina u Vilanju, održaće predavanje o svojim ekstremno vinifikovanim. Humel će predstaviti tri različite berbe traminca, ali i lipovinu i portugizer, sortu kojoj pristupa na poseban način.
Na Festivalu traminca će se predstaviti i slovenačka vinarija
Radgonske gorice, poznata pre svega po svojim „peninama“, ali i po tramincu sa crnom etiketom, „crnom tramincu“ koji se godišnje proda u više od 100 hiljada boca. Oni će predstaviti vertikalu svog traminca, a najstarije vino na radionici biće iz 1981. godine.
Gost iz Srbije biće vinski stručnjak
Zoran Dragoljević Žorž koji će, na primeru šest traminaca iz Srbije, iz vinarija Petra, Janko, Deurić, DeLena, Pusula i Mačkov podrum, pokazati koliko različiti teroari utiču na stilove traminaca u tri različita vinogorja – na subotičkom pesku, na Fruškoj gori i u Šumadiji. I, za kraj, ali ne i najmanje zanimljivo, međimurski vinar
Petar Kocijan iz Štrigove predstaviće svoju vinariju u kojoj se nalaze i dve etikete traminca.
Nakon maratonske degustacije gotovo 40 vina na različitim radionicama, u dvorištu Starog podruma sledi izložba traminaca,
Traminac Tasting, ali i drugih vina koja proizvode vinari koji u svojoj ponudi imaju traminac.
Za dobro raspoloženje staraće se
DJ Zoran Pezo, koji je, inače, poznat kao režiser prve od tri priče u kultnom generacijskom omnibusu
Kako je propao rock'n'roll. Koncertni nastup imaće i bend
FilmMusicOrkestar. Oni će zabaviti goste svojim džez, sving, bosanova, bluz i sevdah aranžmanima evergrinova iz poznatih filmova.