Početna»Novosti»SUVENIR JE PRVI DOBITNIK VINO & FINO NAGRADE ZA RESTORAN GODINE!
23.12.2023.

SUVENIR JE PRVI DOBITNIK VINO & FINO NAGRADE ZA RESTORAN GODINE!

Dodeljene su nagrade za ugostitelje koji si obeležili godinu za nama

novost suvenir je prvi dobitnik vino fino nagrade za restoran godine vinski magazin vino fino

Mnogo ih je i mnogo je dobrih! Restoranska scena u Srbiji - od kafana, preko bistroa, artizanskih picerija, etničkih kuhinja, nacionalnih kuća i klasičnih restorana, pa sve do autorske kuhinje i fine dining restorana, pa sve to još začinjeno raznim kreativnim gastro konceptima koji postoje u svom prostoru doslovno razapeti između brze hrane i visoke kuhinje - čini se da nikada nije bila življa i bogatija. Zbog toga smo mi koji stvaramo Vino & Fino magazin, posle više od decenije godišnjih priznanja koja smo dodeljivali šefovima, ugostiteljima i restoranima godine - i na koje smo listom i danas ponosni, odlučili da napravimo još jedan korak dalje i pokrenemo godišnje glasanje za izbor Vino & Fino TOP 25 restorana godine. A naš okrugli, pedeseti broj, bio je pravi povod da počnemo sa time!

Pitali smo skoro stotinu stručnjaka, izelica i iskusnih gostiju da odgovore na našu anketu, glasaju za svoje favorite i pomognu nam u izboru. Na narednim stranicama nalazi se naš ovogodišnji izbor restorana koji su nivoom usluge, servisom, jasno definisanim konceptom i kontinuirano visokim kulinarskim standardima zavredili da dobiju naše priznanje! Uskoro ćete na izlozima i vratima tih restorana moći da vidite i posebne oznake i da budete sigurni da se iza svake krije pravo mesto za vas! Restorani su poređani abecednim redom, a među njima je širok spektar mesta koji na pravi način oslikavaju bogatstvo i živost srpske ugostiteljske scene.

Igra je takva da ipak samo jedan može poneti titulu Restoran godine. To je restoran koji je dobio najviše vaših glasova i ove godine ta titula pripada restoranu Suvenir.

RESTORAN GODINE

Suvenir, Beograd

Visoki standardi, precizan jelovnik, kvalitetan servis, hrana za prste polizati i najvažnije: kontinuitet! Svaki put kada se vratite na splav Suvenir, dočekaće vas isti, izuzetno visok kvalitet usluge i to je ono što, najčešće, nedostaje ugostiteljskoj sceni u Srbiji. Suvenir je baš ono mesto na koje ćete jednako rado odvesti i porodicu i poslovne partnere, i koje odlično radi za vreme ručka tokom nedelje, kao i tokom večeri vikendom.

Onima koji vode Suvenir nije bilo dovoljno što imaju jedan od najbolje uređenih restorana na Savi, sa fenomenalnim pogledom na reku u toplo skockanom i krajnje udobnom ambijentu podređenom višesatnom uživanju – oni su odabrali da gostu ponude mnogo više, a vremenom su postajali sve bolji. Ovde ćete se osećati opušteno, ali će vam uz svako novo vino promeniti postavku čaša. Njihovi konobari su brzi i uslužni, a svaki od njih poznaje jelovnik jednako kao i obimnu i pažljivo složenu vinsku kartu. Istovremeno, sasvim su relaksirani i direktni. Jelovnik se menja sezonski, a sva jela dobro su promišljena. Poznata, a uvek sa samo njihovim, ličnim tvistom. I uvek savršeno pripremljena. Na Suveniru će vas prvo „podmititi“ ogromnom, vrućom pogačom ispod sača, ispečenom u posebnoj, izdvojenoj kuhinji uz sam restoran, a seku je pred vašim očima. Posle nje dolaze znalački pripremljena jela oslonjena u jednakoj meri na internacionalnu, balkansku i mediteransku tradiciju, servirana u poštenim porcijama. Ovde znaju da ugode i brinu baš o svakom detalju, a gost to oseća i zato se uvek iznova vraća.

Bez previše pretenzija, ali izvanredno promišljen, Suvenir je takav tip restorana koji ne može da vam dosadi. Jer oni znaju da tajna uspešnog ugostiteljstva leži u održavanju istih standarda kvaliteta i usluge, i u poštenju. Beogradski gosti to umeju da cene, o čemu govori neprekidno pun restoran. Potrebno nam je još ovakvih mesta! Zato je Suvenir restoran godine 2023. u izboru Vino & Fino magazina.

Bela reka
Tošin bunar 179, Beograd
011 655 50 97

Bela reka je na ugostiteljskoj mapi Beograda nešto duže od pet godina, sa pažnjom negujući imidž nacionalnog restorana. Jela se pripremaju od namirnica koje stižu iz različitih delova Srbije, kao i sa sopstvene farme na Homoljskim planinama, a potpisuje ih Dragan Cvetković koji je ove godine poneo titulu najboljeg šefa tradicionalne kuhinje u Gault & Millau vodiču. Restoran je prostran, uvek živ i pun, i u ambijentu koji savršeno prati priču nacionalnog restorana.

Bistro mali pijac
Karađorđeva 61, Beograd
069 777 989

Uvek popularan i autentično beogradski, Bistro mali pijac, mesto je sa kojim nikad nema greške. Hoćete dobru hranu? Tu je sjajan spoj klasične francuske kuhinje sa modernim jelima nacionalne kuhinje. Hoćete dobar provod u finom i kulturnom društvu? Tu je tek Bistro Mali pijac neprikosnoven. I uvek isti standard, i uvek samo kvalitetno i dobro, bilo da je u pitanju hrana ili muzika! Tako je godinama unazad i tako neka i ostane.

Cveće zla
Čika Ljubina 9, Beograd
060 016 28 56

Cveće Zla odlično je radilo čitave godine na pomalo neočekivanoj lokaciji unutar hotela Indigo u samom centru grada. Imidž dinamičnog, modernog i pomalo hipsterskog mesta, na kome se osećate opušteno ali jedete vrhunski - baš kako je to bilo i u prethodnoj verziji restorana na Vračaru - potpuno je sačuvan. Pre svega, zahvaljujući inspirativnim jelima talentovanog šefa Stefana Zečevića, pomerenim ambijentom, dobrom ekipom i dinamičnom atmosferom.

Fleur de Sel
Pocenta bb, Novi Slankamen
069 607 698

Najunikatniji i najluksuzniji u Srbiji, Fleur de Sel je za nešto više od pola godine pomerio sve granice visoke gastronomije u našoj zemlji. To je restoran sa najboljim servisom u Srbiji, sopstvenim vinskim podrumom, izvanrednim timom somelijera i konobara na čelu sa Dušanom Vranićem i maestralnim šefom Nikolom Stojakovićem koji se u kreiranju jelovnika baziranih na domaćoj gastronomiji oslanja na kombinaciju francuskih i modernih tehnika. Sve ovo prati i fenomenalan pogled na Dunav.

Franš
Bulevar oslobođenja 18a, Beograd
065 264 19 44

Nema te liste Top restorana na kojoj Franš ne zaslužuje da se nađe. I ne samo u ovoj godini, već u poslednjih četrdeset koliko i postoji. Franš je institucija, restoran u kome je sve posebno i mesto iz koga gost verovatno nikad nije izašao nezadovoljan. Na lokaciji između tramvajskih šina i autoputa, skriven i ušuškan u savršeno zelenom vrtu, nudi nepogrešivo dobra internacionalna i nacionalna jela koja uvek prate sezonu i trendove, uz jednu od najopširnijih vinskih karti u Srbiji.

GIG
Trešnjinog cveta 1a, Beograd
066 865 13 12

Pod kratkim, efektnim i neobičnim imenom: GIG, novi restoran visoke kuhinje u Beogradu pojavio se nekako neočekivano, u trenutku kada smo se možda i najmanje nadali još jednom ozbiljnom fine dining restoranu u prestonici. Restoran GiG spaja visoku i održivu gastronomiju, proglašen je najboljim restoranom na Open Balkan Chef Culinary takmičenju, a tokom cele godine osvajao nas je elegantnim izvedbama na tanjiru šefa Uroša Ivoševića, brilijantnim servisom i ekskluzivnim vinima.

Gušti mora
Radnička 27, Beograd
064 288 60 80

Ako bi postojala nagrada koja se dodeljuje za posvećenost u ugostiteljstvu, verovatno bi pripala braći Dušku i Jovici Vlaoviću, koji u Beogradu već dve decenije uspešno pričaju porodičnu ugostiteljsku priču sa Jadrana, u svojoj konobi Gušti mora, na lokaciji na kojoj bi retko koji restoran uopšte i opstao, a kamoli se uvrstio među najbolje riblje restorana u Srbiji. Bogata i pažljivo složena vinska karta i izvanredan servis i postavka doprinose još boljem utisku koji Gušti mora ostavljaju.

Homa
Žorža Klemensoa 19, Beograd
011 328 66 59

Da li je Homa ikada imala bolji meni nego ove godine? Nije! Da li je Filip Ćirić opravdao svoj status inovatora i pionira fine dining-a u našoj zemlji? Itekako! Homa je u 2023. napravila pometnju na domaćoj gastro sceni sa svojim prvim (i jedinim u Srbiji) plant based menijem, a na veganske gastronomske kreacije dolazili su i zakleti mesojedi. Osim toga, Ćirićev Heritage meni, oslonjen na srpsku, posebno južnjačku, kulinarsku tradiciju pokazao je koliko je Homa smela i drugačija.

JaM
Knez Miletina 25, Beograd
063 338 471

JaM je od otvaranja dobar restoran, ali je u 2023. godini stvarno zablistao. Dosledno su se držali svoje (ispravne!) odluke da totalno zabrane pušenje u restoranu, ubacili su torte umesto kolača na jelovnik, predstavili novi, jako dobar meni inspirisan Italijom i koktel kulturu digli na viši nivo sa odličnim autorskim koktelima. JaM je mesto u kome se tražila stolica više ove godine, a po svemu sudeći, i u narednoj godini će nastaviti u istom maniru.

Jasmin a Maslina
Maksima Gorkog 17, Novi Sadž
063 460 267

Novosadski restoran Jasmin a Maslina ove godine nadmašio je sva očekivanja. Ali, njegova vlasnica, samouka, a vrhunska šefica Jasmina Vukašinović, o proširenju restorana preterano ne razmišlja, već uživa u tome što radi u formatu zacrtanom od samog početka. Ljubav prema poslu oslikana je na njenim tanjirima na kojima u savršenom skladu obitavaju ukusi, boje i teksture. Restoran je smešten u stanu, sa dvadesetak mesta i otvorenom kuhinjom, gde se jelovnik menja na nedeljnom nivou.

Langouste
Kosančićev venac 29, Beograd
011 328 36 80

Langouste je jedan od najboljih restorana visoke kuhinje u Beogradu, mesto koje iz godinu u godinu ide isključivo uzlaznom putanjom na čelu sa maestralnim francuskim šefom Gijomom Iskandarom, slikom i prilikom beogradske scene visoke gastronomije. Dominantno je večernji restoran u kome gosti biraju između dva degustaciona menija, mesnog i ribljeg i nekoliko vrhunskih a la carte jela pripremljenih po najvišim standardima svetske gastronomije, uz odličan odabir vina i vrhunski servis.

Legat 1903
Jasenička 7, Beograd
011 414 63 21

Sa autorskom kuhinjom mladog šefa Milorada Božića i izvanrednim somelijerom Predragom Gavrilovićem, restoran Legat 1903 zasigurno je u samom vrhu restorana visoke gastronomije u Beogradu. Ova kompletna ugostiteljska priča, relativno skoro je i upotpunjena etiketama vina iz sopstvenih vinograda, nekadašnje čuvene Venčačke vinogradarske zadruge. Legat 1903 nudi ozbiljno gastronomsko iskustvo i vinsku kartu sa više od 170 različitih etiketa vina.

Madera
Bulevar kralja Aleksandra 43, Beogad
011 323 13 32

U Maderi ćete uvek fino i standardno dobro jesti, uvek biti usluženi kao da ste najvažniji gost, ali i biti viđeni i pomalo se praviti važni. I to je sasvim u redu, jer to je Madera, restoran koji piše istoriju prestonice, jedan od ugostiteljskih simbola Beograda kome gosti veruju i rado mu se vraćaju. Svoj kultni status održavaju izvanrednim servisom, ozbljinim kuvanjem i raskošnom ponudom vina. Restoran koji gotovo nikad ne oscilira sa kvalitetom, i uvek je pun.

Mala Kolubara
Žorža Klemansoa 27, Beograd
069 444 22 33

Još kad se pre više od decenije, na svojoj prvoj lokaciji u centru Beograda otvorila Mala Kolubara, nacionalni restoran kog gurmani obožavaju, znali smo da će se brzo pozicionirati među najbolje nacionalne restorane. Vode je ugostitelji koji žive ugostiteljstvo i neguju kafanski kult, i dobro znaju da ugode gostima, uz dobru muziku na uvce i najvažnije, poštenu hranu koju će vam do stola doneti konobari starog kova. Mala Kolubara je kafana od koje uvek tačno znate šta možete da očekujete.

Osteria Mozzarella
Uroša Martinovića 31, Beogra
d069 750 300

Tako mala, a tako velika, autentično italijanska Osteria Mozzarela, restoran je u kome će vam svaki put ponuditi nešto novo i bolje nego pre. Zato vam se može učiniti da ti ljudi nikada ne spavaju. Ali, kažu da spavaju i da sanjaju ugostiteljstvo, pa često i svoje najslađe snove prezentuju na tanjiru. Uvek su trendi, inovativni i posvećeni do srži, predstavljajući na najbolji način italijansku gastronomsku tradiciju na šarolik i sveobuhvatan način, ne zapostavljajući nijednu od dvadeset regija te zemlje.

Pinot
Omladinskih brigada 86ž, Beograd
011 407 05 23

U bistro Pinot zaljubili smo se čim je otvoren, a onda smo ga kasnije i istinski zavoleli. Razloga za to je pregršt - sjajna autorska kuhinja i ambiciozna, takođe autorska vinska karta Vuka Vuletića, suvlasnika i jednog od najboljih somelijera u Srbiji, uz edukovano osoblje koje zna da preporuči i jelo i vino, u ambijentu sa potpuno neformalnom atmosferom. Pinot je kao sjajno mesto krajem ove godine prepoznat i u Mišlenovom vodiču. Šta nam više i treba?

Project 72
Kosovska 15a, Novi Sad
021 657 27 20

Project 72 jedan je od najomiljenijih novosadskih restorana - inovativan, lokalan i autentičan. Tradicionalna jela služe se u više malih tanjira i porcija za deljenje, dok je pažnja najviše usmerena na kvalitet namirnica koje se koriste u pripremi jela, a to je da budu domaće, organske ili iz biodinamičke

proizvodnje, iako su i svi drugi aspekti za uspešno ugostiteljstvo itekako zadovoljeni. Zato i gosti odavde izlaze zadovoljenih čula i sa potpuno zaokruženim gastronomskim doživljajem.

Puter bistro
Njegoševa 82, Beograd
065 640 01 01

Puter bistro je ove godine proslavio peti rođendan i kada pogledamo unazad, slobodno možemo reći da je za to vreme izrastao u ozbiljan, vrhunski restoran. Puter je mesto sa pravim francuskim šmekom koje vode dve sestre Danica i Mirjana sa tolikom strašću i posvećenošću koju ćete kod retko koga videti. Kuhinja je autentično francuska i na prvu se vidi da šef itekako zna šta radi - razigrano, tačno i precizno - i sasvim posebno!

Restoran 27
Istarska 27, Beograd
069 270 11 27

Senjački Restoran 27 u 2023. godini imao je dobar razlog za slavlje - uvršten je u srpsko izdanje Gault&Millau vodiča sa čak četiri kuvarske kape, i tako se našao u društvu najboljih, upravo tamo gde i pripada! Restoran 27 ima sve - izvanrednu autorsku kuhinju i jednu od najboljih vinskih karti u gradu, perfektan servis, i ambijent u kome ćete se, zahvaljujući sjajnom osoblju, uvek osećati posebno. Preporučujemo ga uvek, ali posebno tokom leta - bašta im je jedna od najlepših u gradu.

Salaš kod stare dunje
Beogradski put 261, Stajićevo
063 778 98 89

Topli hleb iz paorske peći, domaći kulen, sarma, mangulica, tople štrudle i druga tradicionalna jela napravljena sa ljubavlju i domaćinski - onako kako se to i radi u Banatu - najbolje opisuju ono što vas čeka na Salašu kod stare dunje. Tamo ćete uživati i u autentičnom ambijentu pravog vojvođanskog salaša, često sa tamburašima, a možda popiti i koju više u malom, ali dobro opremljenom vinskom podrumu. Ugođaj kao nekad, ali na ozbiljnom ugostiteljskom nivou!

Salon 1905
Karađorđeva 48, Beograd
060 010 71 00

Salon 1905 je jedan od naših najraskošnijih restorana visoke kuhinje, ekskluzivno mesto u kome su očekivanja podignitna na najviši nivo i gotovo uvek opravdana! Uporno i tiho su se probijali do vrha, a inspirativnom kuhinjom i impresivnom vinskom kartom postavili su standarde visoke gastronomije u Srbiji. U 2023. podarili su nam i novog šefa, Rusa Mišu Aljehina koji je prihvatio izazov da ponovo osmisli tradicionalnu srpsku kuhinju eksperimentišući sa lokalnim sastojcima i ukusima.

Saša bar
Gospodar Jevremova 40, Beograd
011 263 71 03

Malo je mesta u Beogradu kao što je Saša Bar, a malo je i ugostitelja kao što je Aleksandar Škipić. I ne dolaze gosti tu zbog njega, iako je on u sali neprikosnoven, već jer znaju da čega se Saša dohvati, to je proverena priča. Kvalitet je ovde oduvek bio na prvom mestu, dok se meni menja na mesečnom nivou. Podeljen je na dva nivoa, donji, barski i gornji, elegantniji sa intimnijom atmosferom u kome se služe probrana jela italijanske i mediteranske kuhinje, uz par jela lokalne kuhinje.

Tisa
Bulevar kralja Aleksandra 129, Beograd
069 112 23 76

Tisu smo dugo čekali. Dočekali, i evo, i dalje smo tu, u prvim redovima! Za godinu i po dana koliko postoji, nije nas razočarala, dobra je i uzbudljiva, uz odličan i nenametljiv servis, interesantnu vinsku kartu i autorsku kuhinju sjajnog Vanje Puškara, poznatog šefa i osnivača New Balkan Cuisine pokreta. I u ovom restoranu Puškar je ponudio svoju interpretaciju balkanske kuhinje u vrlo kreativnoj izvedbi, a lokacija pored Đeram pijace savršena je da se u restoran svrati nakon šetnje Bulevarom.

The Square
Studentski trg 9, Beograd
011 333 35 10

Novi šef kuhinje i njegov prvi meni predstavljeni su na izmaku godine u beogradskom fine dining restoranu The Square koji posluje u okviru hotela Square Nine. Tako je ovo mesto dobilo nešto sasvim novo za njih: srpsku tradiciju prilagođenu standardima moderne gastronomije i interpretiranu kroz visoku kuhinju. Jelovnik čine autorska jela koja prvo nastaju u crtežima šefa, pa tek onda u kuhinji i na tanjirima. To sve prati i izvanredan servis, kao i nova vinska karta, značajno bogatija nego ranije.