Volite rozee, a pogotovo po ovakvom vrememu? Magazin Outstanding Serbia u petnaestom broju donosi priču o ovim zavodljivim, svežim vinima savršenim za letnje dane, i preporuku nekoliko odličnih rozea iz Srbije.Voćno, sveži, lepršavi zavodljvi, idealni kad su dobro ohlađeni, perfektni uz salate, ribu i lake zalogaje. Prava vina za ceo dan, posebno kada odmarate uz more, reku, jezero ili kraj bazena, a ni večernja druženja i žurke ne mogu bez njih. Dakle, rozei! Kultura ispijanja roze vina u Srbiji na vrhuncu je popularnosti, a već nekoliko godina, iz sezone u sezonu, sve ih je više i sve su bolji.
Tradicionalni stil rozea u Srbiji dugo je bila klasična ružica, intenzivno voćno vino sa strukturom, bliže laganim crvenim vinima nego rozeima. Pre par decenija polako su padali u zaborav, ali mladi vinari napravili su renesansu ovog stila, jer – ko ne voli miris trešnje i jagode, sočnost i punoću koja savršeno ide uz jagnjeći kotlet? Međutim, scenom vladaju meki, svetliji i izrazito lepršavi rozei, lagano obojeni, bliži belim vinima, koji itekako umeju da ponude sofisticiran i kompleksan aromatski profil. Tu su i rozei sa strukturom i jakim karakterom sorte, posebno oni stvarani od kaberne sovinjona, kaberne frana ili kao kupaže sa autohtonim prokupcem. Kod njih su crvene bobice poput ribizle i fini herbalno začinski ton dominantna crta karaktera, a po pravilu imaju vibrantnu svežinu.
Neki rozei začinjeni su sa malo muskatnih sorti, pre svega muskat hamburga, što je pravi balkanski unikat, jer se to radi samo na ovom prostorima. Takva vina imaju dodatnu cvetnu notu, koja podseća na latice ruža i, ako je umerena i decentna, vino čini još dopadljivijim i atraktivnijim.
VODIČ ZA UPARIVANJELagani, svetlo obojeni, meki i lepršavi rozei piju se kao aperitivi i dižestivi i u njima se može uživati u svakoj prilici i tokom celog dana. Ako ih uparujemo sa jelima, neka budu lagana: hrskave i lake salate su prvi izbor, razni mezetluci, i riblji tartar istaći će njihove nežne arome a neće ih prevladati.
Karakterni, voćni rozei pratnja su ozbiljnijim jelima, nastalim od Mediterana do Azije. Tu su pasta sa paradajzom, pica, losos, ali i suši, odličan pratilac svežih vina. Možemo ih poslužiti i uz jagode i tropsko voće, kao i uz špargle.
Ružice, kao vina puna arome i strukture, obogatiće uživanje u jagnjećim kotletima, odresku tune, vrhunskim italijanskim salamama, šumskim pečurkama, grilovanom siru i drugim jelima snažnijih aroma.
ROZA NOSTRA 2024Vinarija Erdevik, Fruška gora

Merlo i širaz određuju karakter ovog vina koje vešto balansira između voćnoh i začinskih nota, donoseći ozbiljnost, strukturu i punoću istovremeno. Puno ribizle, divlje jagode i sličnog voća, pa zatim malo začina poput sveže samlevenog zelenog bibera. Sjajne strukture, veoma svež, skladan i dug.
ŠU-ŠU 2024Vinarija Šapat, Fruška gora

Pravi hit i to ne samo letnji je Šu-Šu, relativno novi roze na sceni, proizveden u butik tiražu pa se uvek traži boca više. Stvoren od čiste frankovke, koja mu je dala intrigantni začinski ton ušuškan u divnu voćnost maline, i crvene ribizle. Krase ga gipko telo i eksplozivna svežina. Šta više od rozea?
ROSE SEC 2024Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

Rose Sec miriše na lubenicu, sitne crvene bobice i crveni grejpfrut, a tu su i fini herbalni tonovi matičnjaka. Na jeziku prosto pleše, razigran i lepršav, ali bogat u svojoj aromatskoj ekspresiji koja sada donosi i maline i prefinjene, puderaste tanine, golicavu kiselinu, hrskavost i sočnost zrelog voća.
PETITE ROSE 2024Vinarija Ivanović, Župa

Ružica u pravom smislu te reči, duboke purpurno – crvene boje, sočna i puna. Istovremeno, ima divne, sveže kiseline i impresivno meke tanine. Trešnja, višnja i jagoda dominiraju na mirisu, a iza se javlja fini začinski ton prokupca. Eksplozivno voćno u ustima, sočno i dugačko.