Početna»Novosti»Tri vinska saveta legendarnog rok muzičara
16.05.2024.

Tri vinska saveta legendarnog rok muzičara

Mejnard Džejms Kinan, vođa benda Tool i pasionirani i uspešni vinar, podelio je sa fanovima svoje misli o čuvanju i degustaciji vina

novost tri vinska saveta legendarnog rok muzičara vinski magazin vino fino
Jedna od najneobičnijih pojava i u vinskom i u muzičkom svetu nosi ime Mejnard Džejms Kinan. Ekscentrični muzičar vodi legendarni bend Tool, a drugi poziv mu je vinarstvo i time se bavi ne kao zaštitno lice, već smrtno ozbiljno i u skladu sa imidžom perfekcioniste koji ga decenijama prati. Kinan je svojevremeno za magazin Revolver napravio tri kratka ali zanimljiva saveta za ljubitelje vina, a koje smo, priznajemo, pročitali sa velikim zakašnjenjem. Sva tri saveta i dalje su aktuelna, baš kao i Kinanova muzika, koja je sa vinom povezana i sasvim organski. Jedan od albuma Kinanovog projekta Puscifer, Conditions of My Parole, delimično je snimljen u podrumu vinarije Caduceus Cellars, koja je, kao i vinska kuća Merkin Vineyard, u posedu ovog avangardnog muzičara.

Pažljivo sa unosom šećera

- Jedna od prvih stvari koja će ometati bilo koga ko pokušava da shvati vino jeste šećer. Ako ste ozbiljno zainteresovani za učenje o vinu, najbolji način je da nabavite par boca istog vina. Ako ste osoba koja pije mnogo Koka-Kole, jede bombone ili mnogo kečapa i senfa, slobodno uživajte u svom vinu, i usput konzumirajte sve to. Zatim ne jedite i ne pijte ništa slatko narednu sedmicu i držite se hrane koja nije začinjena. Zatim popijte vino i pokušajte da se setite svog prethodnog iskustva kada je vaše nepce bilo potpuno zagađeno šećerom.

Čuvajte se toplote

- Zamislite da je vino sladoled.. Ako negde nabavite vino i stavite ga u prtljažnik automobila, gledate film i očekujete da će vino biti u redu kada se vratite... neće biti. To je osetljiv proizvod. Toplota će ga pokvariti. Zato ne šaljemo vino tokom leta. Kada napusti vaše ruke, nema načina da kontrolišete kako će vam ga poštanska služba dostaviti. Ostaviće ga u kamionu na suncu u Feniksu preko noći. Vaše vino je pokvareno.

Upoznajte svoje alergije

- Ako mislite da ste alergični na sulfite u vinu, ali pijete svež sok od pomorandže - onda niste alergični na sulfite. Verovatno ste alergični na histamine ili vina koja imaju više drveta nego što bi trebalo. Vina sa jakim hrastovim notama. Ljudi misle da reaguju na vino, a zapravo reaguju na tanine od drveta. Izaberite vino koje nije odležavalo u hrastu.