Početna»Novosti»Weekend Food Festival – i tradicija i inovacije
20.04.2024.

Weekend Food Festival – i tradicija i inovacije

U staroj rovinjskoj Tvornici duhana okupili su se stručnjaci i zaljubljenici u hranu, piće i ukuse, na Food Marketu, panelima, masterklasovima i degustacijama

novost weekend food festival i tradicija i inovacije vinski magazin vino fino
foto: Dino Ninković
Tajna dugovečnosti na gastronomskoj sceni, izvrsnost u kulinarstvu, poverenje u talenat i viziju, kao i pitanje – zašto zanemarujemo tradiciju u gastronomiji i slepo sledimo trendove sa istoka i zapada? To su samo neke od tema i pitanja koja je otvorio treći Weekend Food Festival koji je u staroj rovinjskoj Tvornici duhana, nakon uspešnog otvaranja u petak, 19. aprila, i dan kasnije okupio brojne stručnjake i zaljubljenike u hranu, piće i ukuse, kao i sve one koji se njima bave ili u njima samo uživaju.

Uz brojne atraktivne panele, masterklasove i delikatese, na Festivalu su svečano dodeljene nagrade Zlatna košarica, a predstavljena je i monografija Okusi Istre / Flavours of Istria. Monografija je nastala kako bi predstavila različit doživljaj Istre kroz četiri godišnja doba i četiri vrste tla utkanim u gastronomsku ponudu jedne od vodećih hrvatskih turističkih kompanija u Hrvatskoj, Maistra Hospitality Group.

- Ponosan sam što sam imao priliku da učestvujem u stvaranju monografije koja sveobuhvatno sažima esenciju istarske gastronomske ponude i doživljaja, i istinska je ljubav prema Istri i svemu što ona nudi, pretočena u svaki recept i notu ukusa - izjavio je Džefri Vela, korporativni kulinarski direktor Maistre i šef restorana Cap Aureo.
O originalnosti i kreativnosti u kuhinji na panelu su govorili Paul Ivić, šef hrvatskih korena i vlasnik restorana Tian u Beču, Leonardo Fonseka, kolumbijski šef sa slovenačkom adresom i Džefri Vela.

- Ne brinem se za to da li ljudi znaju na koji način stvaram jela, bitno mi je da im prenesem ukus i emocije - rekao je Fonseka, a Vela je dodao da kreativnost nije izazov, već stil života.

- Ako radiš ono što voliš, nema pritiska. Onda govorimo o strasti. I pritom je najvažnije imati dobar tim - dodao je Ivić.

I dok neki njeguju tradiciju, generalno “...umesto tradicije sledimo trendove s istoka i zapada i pretvaramo se u jednu veliku fritezu”, poručila je Vesna Miletić, vlasnica kultnog zagrebačkog restorana Tač na panelu Gastronomska scena ide nizbrdo. Šef David Skoko smatra da se o tradiciji jako puno govori, ali se izboru namirnica pristupa ležerno, linijom manjeg otpora i slepo se prate svetski trendovi koji nemaju nikakve veze sa hrvatskim podnebljem. Hrvoje Zirojević, šef restorana Dvor, smatra da tradicionalno može biti i moderno i zalaže se za kombinaciju starih, tradicionalnih okusa u modernom izdanju.
foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Panel Dvadeset godina na vrhu okupio je četvoro kulinarskih velikana - vlasnike i šefove Hrvoja Zirojevića - Dvor, Danielu Kramarić – Plavi podrum, Borisa Šuljića – Boškinac i Danijela Đekića – Monte. Prisetili su se kako su napredovali malo po malo, kroz dane ispunjene izazovima.

- Mi smo svakodnevno na ispitu. Tu nema ničega što će ti pomoći sutra. Sa svakim tanjirom smo pred sudom javnosti - rekao je Šuljić i savjetovao mlađim generacijama da se ne spremaju na ovaj dug put ako nemaju entuzijazma.

- Apsolutno bih sve ponovila, i teško i lepo, jer inače ne bih bila ovde – rekla je Ivana Bekavac, šefica koju gledamo u kulinarskom TV spektaklu Hell's Kitchen Hrvatska i vlasnica nekadašnjeg zagrebačkog bistroa Kut koja je sela na pozornicu sa mladim, kreativnim i beskompromisnim kolegama - Stivenom Vunićem iz Zijavice, Katarinom Vrenc iz Sopala i Matom Sučićem iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori u šibenskom zaleđu, kome su mnogi govorili da ne otvara konobu daleko od mora.

- Danas sam srećan i ponosan jer sam slušao sebe - kaže uspešni šef Sučić.

- Želeo sam da menjam svet gastronomije kroz kreativnost- rekao je najbolji mladi šef na svetu, Španac Alehandro Serano koji je ispričao svoju priču rovinjskoj publici.
- Kada si siguran u svoj posao, stvaraš srećan trenutak i vrhunsku gastronomsku priču- zaključio je šef koga je Forbs smestio na prestižnu lestvicu perspektivnih mladih ljudi "30 ispod 30“.

Sadržajan programski dan zaključen je svečanošću dodele prestižnih nagrada Zlatna košarica koje već devetu godinu najboljima u struci uručuje Ja trgovac, specijalizovani medij trgovačke struke. A Weekend Food Festival je i nastao kao podrška hrvatskoj privredi i ugostiteljstvu, i ove godine bio je domaćin dodele nagrada koju su za 2024. godinu osvojili: trgovina Mrkvica u kategoriji Mali trgovac godine, Tehnološki dobavljač godine RIS, Društveno odgovorna kompanija godine Cromaris, u kategoriji Proizvod godine najboljim je proglašen Čokolino dark, dok je Proizvođač godine Podravka, a Trgovac godine DM.

Posebnost i novitet ovogodišnjeg Festivala je i Weekend Food Market, koji nudi bogatu gastronomsku ponudu, otvoren je i besplatan za sve posetioce do ponoći, a poslednjeg dana festivala, u nedelju, 21. aprila, od 10 do 17 sati. Takođe, Weekend Food Market je mesto na kome se održava zabavni dio programa. Za visoku temperaturu i dobru zabavu prvog dana festivala pobrinula se istarska legenda Alen Vitasović, a za subotu uveče zadužen je slavni Neno Belan.