Početna»Novosti»Zlato na Mundus Vini za prokupac iz Podruma Pevac
07.03.2024.Promo

Zlato na Mundus Vini za prokupac iz Podruma Pevac

Prokupac 2021 osvojio je i specijalni nagradu Best of Show Serbia za crveno vino

novost zlato na mundus vini za prokupac iz podruma pevac vinski magazin vino fino
Vinarija i destilerija Podrum Pevac započela je sezonu na internacionalnim vinskim takmičenjima u ovoj godini, postigavši sjajan uspeh na jednom od najprestižnijih i najkredibilnijih svetskih vinskih takmičenja, Mundus Vini. Crveno vino Prokupac 2021 osvojilo je zlato ali i specijalnu nagradu Best of Show Serbia za crveno vino.

Prokupac je vino nastalo 100% od autohtone sorte prokupac, i odležavalo je 12 meseci u barik buradima.

- Ponosni smo na naš Prokupac, koji sve više privlači pažnju domaće i svetske javnosti. Ovo vino je simbol naše tradicije, a odlikuje se rubinskom bojom, finim spojem voćnih tonova i hrastovom završnicom koja je rezultat odležavanja u domaćim hrastovim baricima. Fine je punoće i trajnosti. Na mirisu - hrastovina umerenog intenziteta, a na ukusu skladan i pun – navode u Podrumu Pevac.

Atraktivna etiketa, od metalnog materijala, popularne bakarne boje, sa bakarnom kapicom, daje ovom vinu poseban pečat.

Iako su svojevremeno rakije bile u prvom planu, vina iz Podruma Pevac veoma brzo napreduju na međunarodnoj sceni, osvojivši u proteklih nekoliko godina više zlatnih i srebrnih medalja na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima. Najviše pažnje na tim ocenjivanjima privukli su šardone Gušt ali i blend kaberne sovinjona i kaberne frana Zagrljaj.

U Podrumu Pevac ističu i da su izuzetno ponosni zbog uspeha u radu sa prokupcem, srpskom autohtonom sortom sa dugom istorijom koja vuče poznate korene iz Srednjeg veka, i svojevremeno najrasprostranjenijom sortom na ovom delu Balkana. Upećatljiva vina od prokupca sa puno voćnog i začinskog karaktera, koja dolaze u nekoliko različitih stilova, sposobna su za dugo odležavanje i razvoj u boci, što su prepoznali i vodeći vinski stručnjaci u svetu. Prokupac je i prva autohtona srpska sorta koja je dobila svoj međunarodni praznik,14. oktobar.