Početna»Fino»Restoran nedelje»Avala
restoran nedelje avala vinski magazin vino finorestoran nedelje avala vinski magazin vino finorestoran nedelje avala vinski magazin vino finorestoran nedelje avala vinski magazin vino fino

Avala

Ljutice Bogdana 24, Beograd
011 4536332
Avala, Mala Avala ili Avalica, kako joj se često tepa, već više od pola veka jedno je od omiljenih mesta beogradskih gurmana. Tu se ide na glavu u škembetu, istorijski specijalitet kuće i na brizle, sočne i ukusne, kakvih nema nigde u Beogradu. Nalazi se preko puta Marakane, i još od 1945. godine gostima služi pomenuta jela, i mnoge druge gurmanske delikatese, a od sredine juna, ovi specijaliteti dobili su i novi potpis, i to legendarni, od slavnog kuvara Stambola Geštamova, koji je novi šef kuhinje u Avalici.

I nije samo on razlog da Avalica ove nedelje ponese našu titulu restorana nedelje, već i novi enterijer sa novom, lepšom baštom, zatim, novi, gostima dobro znani menadžer Voja Nikitović, i na kraju, novo odlično ruho starih, čuvenih jela sa Avalicinog menija. Geštamov je naravno novoj Avali i njenim jelima dao poseban pečat, uveo je i neke novine na meniju, a nacionalni specijaliteti koje on priprema zaista su neponovljivi. Nov je domaći hleb koji se svakog dana mesi i to na starinski način i peče uglavnom pod sačem, dok se grilovani svinjski file na bećarcu lagano krčka i čeka goste da ga isprobaju.

Novi enterijer je sveden i u svetlim bojama, za razliku od starog u kome su dominirali braon boja i cigla, a tu je i nova baštu, u zelenilu.

Ma koliko prijatan, nije ipak enterijer ono što čini ovaj restoran, već hrana i njih dvojica, ugostiteljska kombinacija iz snova. Voja ima karijeru dugu 25 godina, od dubrovačkih lokala, preko beogradskih Na ćošku, nekada omiljene nam Iguane do Radmilovca i mnogih drugih, a Stambol… Njegova jela i karijera govore više od svake reči, zar ne?

Nova Avala pravo je osveženje na beogradskoj gastronomskoj mapi. Živeli i srećno u novom početku!

Još dobrih restorana