Bulevar Vojvode Mišića 79, Beograd
011 3690144
www.carevacuprija.rs
foto: Careva ĆuprijaZnate li vi Mikija iz
Careve Ćuprije, legendarnog ugostitelja i domaćina kakav se retko sreće? Miki je
Milenko Milić i on je vlasnik Careve Ćuprije, cenjenog beogradskog restorana smeštenog na pomalo neobičnom mestu, ispod nadvožnjaka koji vodi do mosta na Adi Ciganliji. Razumljivo, u vreme kada se gradio most na Adi, restoran je gotovo bio na rubu propasti, ali se Miki nije dao. Radio je i kad nije bilo poente da se radi i to sa punim kapacitetom zaposlenih, a o eventualnom spuštanju standarda nikad nije ni razmišljao, pa ni tada. Milić je na čelu Careve Ćuprije nešto više od dvadeset godina i zaista su retki dani kada on nije u restoranu, što je verovatno i jedan od razloga zašto je ovaj restoran godinama u samom vrhu domaćeg ugostiteljstva. Naravno, uz posvećenog vlasnika, Careva Ćuprija ima i sve ostale komponente za uspešno ugostiteljstvo poput kvalitetne ponude i ljubaznog i edukovanog osoblja što se ovde vodi kao imperativ.
Careva Ćuprija je restoran nacionalne i tradicionalne, domaće hrane pripremljene na starinski način. Teletina ispod sača sa krompirima više od deceniju nalazi se na meniju ovog restorana i definitivno je nešto što nikako ne bi trebalo da propustite, a ispod sača svakog dana priprema se i prava starinska pogača koja je fenomenalna. Takođe, pečenje, bilo da je pod sačem ili sa ražnja, uvek je sveže i sočno. Ponuda je ogromna, a jelovnik obiman i debeo kao knjiga, što bi se inače smatralo manom u restoranima. Ovde to nije slučaj budući da u kuhinji, pa i u samom restoranu ima veliki broj zaposlenih koji mogu to da iznesu, a da pritom ne omanu sa kvalitetom ili brzinom pripreme jela. Vinska karta je isto obimna i ima više od dve stotine različitih etiketa, dok je za sve ljubitelje cigara na raspolaganju i selekcija tompusa. Restoran je veliki i podeljen je u dva dela, odnosno dve prostrane sale koje su autentično uređene, ima predivnu baštu u hladovini, a ispred restorana je i veliki parking za goste.
Careva Ćuprija je odličan, „old skul“ restoran sa poštenim, kvalitetnim porcijama, dobrim vinom i domaćom rakijom, i možda i najvažnije, sa svitom zaposlenih zbog kojih ćete se i prvi put kada ovde dođete osećati domaćim.