Početna»Fino»Restoran nedelje»Grmeč
restoran nedelje grmeč vinski magazin vino finorestoran nedelje grmeč vinski magazin vino finorestoran nedelje grmeč vinski magazin vino fino

Grmeč

Makedonska 32, Beograd
011 322 50 54
www.restorangrmec.rs
Nekada čuvena kafana u Beogradu - Grmeč na istom je mestu još od 1946. godine, u strogom centru grada, a u „novom-starom“ ruhu zablistala je ponovo pre pet godina. U periodu od bezmalo jednog veka, na njenom mestu kratko je radila picerija, pa je nekoliko godina prostor bio potpuno prazan i neiskorišćen. Sve do jula 2018. godine kada je Grmeč ponovo otvoren, sa istim ambijentom i konceptom kao nekad. Novinari iz obližnjih redakcija kao i poneki zalutali boem Starog grada i dalje su redovni gosti ove kultne prestoničke kafane, a ni stranci je neretko obilaze kada su u poseti Beogradu.

U Grmeču se služi tradicionalna, domaća hrana pripremljena znalački, pošteno i s ljubavlju, a uz to se piju dobra rakija ili domaće, srpsko vino. Boemski duh starog Beograda nazire se kroz nekoliko stvari: enterijer, konobara starog kova koji narudžbine zapisuju u blokčić kao i kroz veoma obiman jelovnik, tipičan za restorane domaće kuhinje. Naravno, i kroz hranu, koja je sasvim dobra.

Za doručak, jedu se popara i kačamak, uz domaće kiselo mleko, a dolazi se prvenstveno zbog slasnih kuvanih jela - ribića na kajmaku, škembića ili jagnjeće kapame, kao i Grmečove sočne i fino zapečene pljeskavice napravljene od pola kilograma mesa. Svakog dana se u kuhinji restorana peku hleb, proja i pogača, a pitajte konobara i za dnevnu ponudu jela – ako je sezona i budete imali sreće da ugrabite odličan podvarak sa ili bez rebara, nipošto ga nemojte zaobići. Prvo će vas osvojiti mirisom, a onda i teksturom i ukusom. To je podvarak koji se topi u ustima pri prvom zalogaju! Za vegetarijance je, kao i u gotovo svakoj srpskoj kafani izbor dosta slab - ili pohovana paprika punjena sirom ili pohovani kačkavalj - ali Grmeč svakako i nije kafana koju bismo vam preporučili za vegetarijansku hranu iako su te dve vege opcije ovde dosta ukusne i veoma izdašne. Poslastica na meniju je svega nekoliko, probranih kafanskih klasika poput šnenokli i koha, dok je karta vina basic i na njoj su isključivo domaće etikete vina.

Celokupan utisak je vrlo dobar, malo zbog nostalgije za starim Beogradom, a mnogo više zbog atmosfere, hrane i gostiju.

foto: restorangrmec.rs

Još dobrih restorana