Početna»Fino»Restoran nedelje»Legat 1903
restoran nedelje legat 1903 vinski magazin vino finorestoran nedelje legat 1903 vinski magazin vino finorestoran nedelje legat 1903 vinski magazin vino fino

Legat 1903

Jasenička 7, Beograd
063 1903 003
www.legat1903.com
Novi šef kuhinje i nekoliko novih, ukusnih i zanatski perfektno pripremljenih jela sasvim su dovoljan razlog da, ovog leta, jednom od četrnaest Mišlenovih favorita za Beograd, restoranu Legat 1903, dodelimo titulu restorana nedelje. Naravno, i svi ostali aspekti za dobro i uspešno ugostiteljstvo ovde su u potpunosti zadovoljeni.

Legat 1903 otvoren je pre četiri godine, a u njegovoj kuhinji od prvog dana je i talentovani mladi kuvar Milorad Božić, odnedavno i novi šef kuhinje. Mića je, kako ga kolege zovu iz milošte, nasledio izuzetnog Bojana Lacmanovića koji je pre nekoliko meseci otvorio svoj restoran i koji je, po svemu sudeći, bio odličan mentor mlađim kolegama u kuhinji Legata. Kao i do sada, hrana je ovde izvrsna i totalno opravdava koncept visoke kuhinje, od kvaliteta same namirnice i njene obrade pa sve do finalnog uživanja i za najrazmaženije nepce.

Jelovnik je precizan i veoma konkretan: glavnih jela je svega dvanaest, pet ribljih i sedam mesnih. Tu su i sveža jadranska riba i tuna, i black angus i wagyu govedina, ali nisu nas ona opredelila da Legat uvrstimo u naš izbor dobrih restorana, već odlični filei sa Mićinim potpisom – jedan juneći i jedan teleći. Turnedo Rossini bukvalno nas je ostavio bez daha - to je najfiniji juneći file, srednje pečen, u korici od crnog ruzmarina sa karamelizovanom preukusnom guščijom džigericom. A bez daha, ostaviće vas i suvidirani, k’o duša mekani, teleći file glaziran u domaćem puteru, začinskom bilju i belom luku. Ispred vas, na tanjiru, stići će na pireu od graška i peni od parmezana.

Kada je reč o poslasticama, i tu je situacija veoma konkretna i precizna – tri kolača u stalnoj postavci i jedan “kolač dana”. Naš predlog je Čokoladna dekadencija, kolač namenjen istinskim ljubiteljima čokolade jer je napravljen 90 odsto od crne belgijske čokolade. Služi se uz osvežavajući sorbe od domaćih malina. Legat 1903 ima i veoma dobru vinsku kartu za koju je zadužen glavni somelijer, Predrag Gavrilović.

Uz odličnu hranu i pažljivo odabrana vina i žestoka alkoholna pića, Legat se može pohvaliti i lepom baštom i veoma prefinjenim enterijerom koji krase upečatljivi detalji i raskošno cveće.

Još dobrih restorana