Beogradska 37, Beograd
011 3236 470
www.nacosku.rs
Teško ćete naći ugostitelja u Beogradu, a i šire, koji nije čuo za
Batu Franša, vlasnika cenjenog restorana
Na ćošku. Pre svega, jer je zaista veliki broj onih koji su o restoraterstvu učili upravo od njega. Ili od Nikole, vlasnika Franša i Batinog brata, koji je zajedno sa njim podigao Franš i od njega napravio restoran za ponos. Međutim, Dimitrije Bata Dimitrijević iz Franša je otišao pre petnaest godina i krenuo svojim samostalnim, ugostiteljskim putem. Na uglu Beogradske i Krunske ulice otvorio je restoran
Na ćošku, mesto sa tradicijom i dušom starog Beograda, vrhunski restoran koji je rezultat dugogodišnjeg iskustva, stila, elegancije i snage jedne ugostiteljske porodice.
Bez obzira što se Na ćošku vodi kao zimski restoran jer nema baštu, to mu nije mana jer je sav u staklu koje po potrebi može da se otvori. Na ćošku je pravi mali gastronomski hram za sve one koji vole vrhunsko gostoprimstvo i uslugu, izvanrednu hranu u prefinjenom ambijentu. To je restoran internacionalne kuhinje, odličan spoj mediteranskih, azijskih, francuskih i domaćih ukusa koji su veoma lepo prezentovani, i važnije, jako ukusni. Jelovnik je obiman, a budući da je u ponudi zaista širok dijapazon jela, možda bi bilo najbolje da gastronomsko putovanje počnete finim predjelima poput sočnog patea od pileće džigerice posluženog na prepečenom hlebu i sa lisičarkama u marinatu ili bele palente sa crnim tartufima u kremastom sosu.
Kada su glavna jela u pitanju, tu možete da birate između vešto pripremljenih pasti, različitih jela od mesa i od ribe ili vegetarijanskih jela kojih je zaista dosta na meniju što je retkost u domaćim restoranima. Ipak, naš poen ovog puta ide odličnoj pačetini sa nudlama i sosom od ostriga i raznog povrća, i terijaki bifteku koji se servira u listićima, na spanaću, basmati pirinču i pečurkama.
I za kraj, šnenokle, da kompletan užitak dostigne vrhunac - dugogodišnja šefica kuhinje priprema ih po receptu iz 1953. godine i nešto su što nikako ne biste trebali da propustite da probate u ovom restoranu.