Početna»Fino»Restoran nedelje»Orašac
restoran nedelje orašac vinski magazin vino finorestoran nedelje orašac vinski magazin vino finorestoran nedelje orašac vinski magazin vino fino

Orašac

Bulevar Kralja Aleksandra 122, Beograd
011 2433 048
www.restoranorasac.com
- Nemojte da brinete, nećemo mi nikud - tako je za Vino & Fino početkom godine rekao Miloje Trajković, menadžer restorana Orašac kada smo ga pitali da li su istiniti navodi da se ova čuvena beogradska kafana ruši. I skoro šest meseci kasnije, stvarno nije srušena i dalje je na istom mestu gde je i bila od 1878. godine.

Restoran Orašac je zaista jedno je od retkih mesta u Beogradu koja su uspela da sačuvaju svoju tradicionalnu prepoznatljivost. Od kada se u februaru ove godine povela priča o mogućem nestanku ovog mesta, menadžment Orašca je na spekulacije odgovorio baš kako treba: kvalitetnijom ponudom i što je najvažnije, uspeo je da vrati standard jelima zbog kojih se ovde i dolazi, a koji je u poslednjih nekoliko godina nažalost izgubio. Zato smo i odlučili da ove nedelje ovoj staroj beogradskoj kafani dodelimo titulu restorana nedelje, kao podstrek za bolji i uspešniji budući rad.

Roštilj se u Orašcu oduvek najviše poručuje, a ponovo je odličan, baš kao što je nekad bio, i to sve od reda, od ćevapa, preko vešalice do u slanini rolovane džigerice. Tu su i jela stare srpske kuhinje, pripremljena po receptima koji gotovo da nimalo ne odstupaju od starih recepata naših predaka.

I kada je mnogo vruće i kada je mnogo hladno, u Orašcu se uvek jede ista hrana. Za predjelo, obavezni su takozvani Beli mrs sastavljen od različitih sireva i kajmaka, i pohovani juneći mozak, jedan od starih specijaliteta koji na još samo nekoliko mesta možete da probate u Beogradu. Tu su još i tripice, mućklica, gulaš, sve sočno i pripremljeno sa ljubavlju, a svaki dan, i prasence se u sred bašte okreće i sa ražnja skida tačno pred ručak. Pivo i domaća rakija pijuckaju se od jutra do mraka u autentičnom ambijentu koji u potpunosti dočarava duh starih vremena. Restoran Orašac ima i jednu od lepših bašti u centru grada, u prirodnoj hladovini pod krošnjama drveća, a ono što Orašac još više čini kafanom sa boemskim pedigreom jesu konobari „starog kova“ odeveni u dobro poznatu crno belu kombinaciju, sa širokim osmehom na licu i ljubaznošću koje se danas retko viđa u ugostiteljstvu.

Još dobrih restorana