Bulevar Kralja Aleksandra 122, Beograd
011 2433 048
www.restoranorasac.com
- Nemojte da brinete, nećemo mi nikud - tako je za Vino & Fino početkom godine rekao
Miloje Trajković, menadžer restorana
Orašac kada smo ga pitali da li su istiniti navodi da se ova čuvena beogradska kafana ruši. I skoro šest meseci kasnije, stvarno nije srušena i dalje je na istom mestu gde je i bila od 1878. godine.
Restoran Orašac je zaista jedno je od retkih mesta u Beogradu koja su uspela da sačuvaju svoju tradicionalnu prepoznatljivost. Od kada se u februaru ove godine povela priča o mogućem nestanku ovog mesta, menadžment Orašca je na spekulacije odgovorio baš kako treba: kvalitetnijom ponudom i što je najvažnije, uspeo je da vrati standard jelima zbog kojih se ovde i dolazi, a koji je u poslednjih nekoliko godina nažalost izgubio. Zato smo i odlučili da ove nedelje ovoj staroj beogradskoj kafani dodelimo titulu restorana nedelje, kao podstrek za bolji i uspešniji budući rad.
Roštilj se u Orašcu oduvek najviše poručuje, a ponovo je odličan, baš kao što je nekad bio, i to sve od reda, od ćevapa, preko vešalice do u slanini rolovane džigerice. Tu su i jela stare srpske kuhinje, pripremljena po receptima koji gotovo da nimalo ne odstupaju od starih recepata naših predaka.
I kada je mnogo vruće i kada je mnogo hladno, u Orašcu se uvek jede ista hrana. Za predjelo, obavezni su takozvani
Beli mrs sastavljen od različitih sireva i kajmaka, i pohovani juneći mozak, jedan od starih specijaliteta koji na još samo nekoliko mesta možete da probate u Beogradu. Tu su još i tripice, mućklica, gulaš, sve sočno i pripremljeno sa ljubavlju, a svaki dan, i prasence se u sred bašte okreće i sa ražnja skida tačno pred ručak. Pivo i domaća rakija pijuckaju se od jutra do mraka u autentičnom ambijentu koji u potpunosti dočarava duh starih vremena. Restoran Orašac ima i jednu od lepših bašti u centru grada, u prirodnoj hladovini pod krošnjama drveća, a ono što Orašac još više čini kafanom sa boemskim pedigreom jesu konobari „starog kova“ odeveni u dobro poznatu crno belu kombinaciju, sa širokim osmehom na licu i ljubaznošću koje se danas retko viđa u ugostiteljstvu.