Početna»Fino»Restoran nedelje»Pietra
restoran nedelje pietra vinski magazin vino finorestoran nedelje pietra vinski magazin vino finorestoran nedelje pietra vinski magazin vino finorestoran nedelje pietra vinski magazin vino fino

Pietra

Kumanovska 6, Beograd
011 690 20 20
www.pietra.rs
Pietra, posle samo jedanaest meseci rada, prošle nedelje je uvrštena među najbolje picerije u Evropi u autoritativnom izboru 50 Top Pizza koji se održava pod pokroviteljstvom brendova S. Pellegrino i Acqua Panna. Na 37. poziciji našla se zahvaljujući autentičnim napolitanskim picama, odličnim koktelima i dobrom espresu, a upravo zato ona je i naš ovonedeljni restoran nedelje.

Pietra je malena beogradska picerija smeštena na Vračaru, na istom platou između stambenih zgrada gde su se nekad nalazile poslastičarnica Mali Princ i restoran Od usta do usta. Danas, taj plato je dosta sređeniji nego pre upravo zahvaljujući Pietri i njenim vlasnicima Ani i Milošu Stojkoviću, Nikoli Bulajiću i Goranu Abramoviću koji su se zaista potrudili da, kako vizuelno tako i ukusima, donesu delić Italije u Beograd. Sam lokal je veoma lepo uređen, sveden i u crnoj i beloj boji, svetao i sa zanimljivim ogledalima koji vizuelno povećavaju prostor, dok je bašta dosta veća i dobrim delom smeštena u hladovini pod krošnjama drveća, na pomenutom platou.

Pietra je picerija i koktel bar u jednom, lokal u kome nije dozvoljeno pušenje unutra i mesto koje, zanimljivo, nema kuhinju, već samo odgovarajuću pica peć koja se, inače, savršeno uklopila u enterijer. Pice se prave iza pulta, praktično pred očima gosta, a za njihovu autentičnost garantuju Associazione Pizzaioli Napoletani i pica majstor Goran Abramović koji je član ove poznate asocijacije za tradicionalnu napolitansku picu, i sertifikovani pizzaiolo punih trideset godina.

Jelovnik je dosta mali. Na njemu je samo četrnaest pica napravljenih po tradicionalnoj recepturi i sa autentičnim sastojcima iz italijanske regije Kampanja. Ukusi su jaki, namirnice kvalitetne, a testo fenomenalno, pravo napolitansko, debelih ivica i tanke sredine, mekano i vazdušasto. Margarita i Marinara, spadaju u kategoriju STG pica (Specialità Tradizionale Garantita), i one su stalna stavka na meniju, a osim njih, za prvi put u Pietri, obavezno probajte i picu sa pršutom i buratom koja je i trenutna zvezda na meniju. Zanimljivo, ona je i jedna od retkih pica sa mesom, budući da je oko sedamdeset odsto punjenja na picama bazirano na povrću.

I espreso je zaista odličan, baš kao što su i rekli iz 50 Top Pizza, pravi italijanski i znalački pripremljen, kao i kokteli za koje je zadužen mladi i talentovani barmen Nikola Bulajić. Na koktel karti je odabranih 28 klasika koji se pripremaju isključivo od premijum pića, a Basiliko sa sirupom od zove, bosiljkom, limunom i dobrom dozom džina nemojte propustiti ovde da probate. Takođe, vinska karta je veoma pažljivo osmišljena sa više sto različitih etiketa, dok kompletnom ugođaju doprinose i dobar i kvalitetan zvuk i muzički ukus vlasnika lokala.

Još dobrih restorana