Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Figo
restoran nedelje restoran nedelje figo vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje figo vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje figo vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Figo

Ilije Garašanina bb, Palilulska pijaca
063 117 0150
figo.belgrade@gmail.com
Iako nije baš klasičan restoran, već mini picerija i koktel bar u jednom smeštena na popularnoj beogradskoj ugostiteljskoj lokaciji, Paliluskoj pijaci, Figo ima sasvim dovoljno razloga da se nađe u Vino & Fino izboru restorana nedelje.

Naziv picerije je nastao od Ke Figo, italijanskog sleng izraza za sve što je dobro, od hrane, preko mode, do dobrog frajera. Na domaćoj gastro sceni nisu ni pola godine, a u proseku, tokom radnog vremena od 12 do 20 sati, dnevno izbace oko 100 pica. Najviše margarita, pa onda i pica sa mortadelom i pistaćima koja je u poslednje vreme nezaobilazna stavka na meniju gotovo svih beogradskih picerija. Iza priče ovog autentičnog mesta stoji muzičar Miloš Vuksanović koji se i sam dosta razume u pripremu napolitana, mada je taj posao prepustio profesionalcima, sertifikovanim majstorima za napolitanu koji su ponikli iz škole Gorana Abramovića.

Proces pripreme dešava se pred očima gosta, iza pulta, dok pice izlaze iz peći na struju, za manje od minut. Unutra su vazdušaste, sa blago izdignutim i zagorelim koricama. Prave se po tradicionalnoj recepturi, sa brašnom iz Napulja, i visokokvalitetnim i homemade sastojcima.

Pelat za svaku picu ovde je drugačiji, a pored klasičnih kombinacija, kaprićoze, pica rose sa crvenim lukom i parmezanom, i popularne pice sa četiri vrste sira, na meniju je i Srbica, sa čistim junećim mesom, mocarelom, ruzmarinom i urnebesom koji sami prave.

Figo Pizza & Cocktails, kako glasi pun naziv lokala, skroz je autentičan, ima odlične pice, sjajne autorske koktele i fina italijanska vina, a ni dobar provod, naročito četvrtkom kada se pijaca pretvara u svojevrsni gradski klupski prostor, ovde ne izostaje.

Još dobrih restorana