Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Homa
restoran nedelje restoran nedelje homa vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje homa vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje homa vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Homa

Žorža Klemansoa 19, Beograd
011 3286659
www.homa.rs
Prošle nedelje, dorćolska Homa, fine dining projekat maestralnog šefa Filipa Ćirića i njegovog partnera u poslu Vlastimira Puhala, velikom (i odličnom!) žurkom, obeležila je deceniju uspešnog rada. Zapravo, to je bio parti sa godinu dana zakašnjenja zbog pandemije, budući da je Homa svoja vrata otvorila 2011. godine.

Danas, više od deceniju kasnije, od pionira fine dininga u našoj zemlji izrasli su u jedan od najboljih beogradskih restorana, mali gastronomski raj zavučen u ulice starog Dorćola, mesto koje su prepoznali i Mišlenovi inspektori i kritičari Gault & Millau vodiča. Homa je restoran sa njujorškim šmekom i šarmom kraja u kome se nalazi i mesto u kome je atmosfera i prijateljska i hedonistička, ponekad i romantična, ali nikada uštogljena kao što biste možda očekivali od jednog restorana visoke kuhinje.

Hrana ista takva! Uvek trendi i inovativna, baš kao što je i svaki novi Homin meni do sada, pa i onaj od pre nekoliko meseci, potpuno veganski, degustacioni od pet sledova, koji je oduševio i one koji jedu i one koji ne jedu meso. I ne samo jelovnik, već svako jelo u Homi priča je za sebe - i čudesna verzija bureka „na fini način“ sa crnim tartufima, i 30 dana tretiran juneći jezik zapečen u koštanoj srži sa sladoledom od senfa, i ne toliko pretenciozna, a opet fenomenalna supa od bakalara i celera…

Naravno, i pored svih ovih delicija, moramo pomenuti i mekane i hrskave domaće hlebove sa raznim dodacima, kao i poslastice koje će vas u isto vreme i raspametiti i zasladiti. Iako je Homa praktično postala poznata po Saksiji, kremastom kolaču od „milion“ vrsta čokolade sa nanom, koji se služi u pravoj, maloj saksiji za cveće, limun tart sa sorbeom od jogurta i zove i dresingom od pinjola i meda možda je uspeo da je nadmaši. Svakako, trebalo bi probati i jedno i drugo.