Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Istok
restoran nedelje restoran nedelje istok vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje istok vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje istok vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Istok

Gospodar Jevremova 50, Beograd
011 3281 360
www.istokrestoran.com
Verovatno niko nije očekivao da će se baš Istok ove godine naći među preporučenim restoranima Mišlenovog vodiča za Beograd, a još manje da će biti jedan od dva nosioca Bib Gourmand priznanja u Srbiji. Nisu ni oni, trojac koji stoji iza ovog restorana, Nami Payackapan Milivojević, Vladimir Damjanović i Milorad Gajić, i baš su se prijatno iznenadili dobivši i potvrdu za ono što uspešno rade već osam godina.

Ukuse Vijetnama, Koreje i Tajlanda doneli su prvo na Dorćol kada su otvorili Istok, pa i drugi put, kada su na Palilulskoj pijaci otvorili Istok Outpost, a uskoro bi trebalo da i na novoj lokaciji, na Vračaru, otvore još jedan lokal, koji će biti nešto između prva dva. Uložili su mnogo truda da od Istoka naprave skroz autentično mesto u kome se hrana priprema po starim receptima ove tri istočnjačke kuhinje. Rade sa namirnicama do kojih mogu da dođu, a do onoga što ne mogu, sami prave. Uvoze jedino kari pastu, kokosovo mleko i riblji sos, a devedeset i pet odsto sosova sami prave, na šta su vrlo ponosni.

Kuhinju je na početku postavio Lars Ekberg, talentovani kuvar čija su dva jela i danas na meniju ovog restorana, dok je Slobodan Dokmanac danas šef kuhinje u Istoku.

Ponude u Istoku ima za četvoro i za dvoje, na jednom tanjiru na kome ima svega po malo, tako da gosti u jednom obroku probaju 70-80 odsto jela sa menija restorana.

Na meniju ćete ovde naći i klasike i neke interesantne stvari poput miang kham, jela karakterističnog za Tajland, loptice od krabe i hrskavu svinjetinu. Ne propustite ovde da probate ni tuna tartar, napravljen po receptu Naminog brata, autentičan i dobar, kao ni satay hrskave i sočne ražnjiće koji na tanjir stižu uz sos od kikirikija. Neizostavna je Pho Bo, dugo kuvana supa od junetine sa hrskavim svežim povrćem i klicama.

Usluga je ovde brza i nenametljiva, a konobari ljubazni i dobro potkovani i umeju da preporuče jelo.

Još dobrih restorana