Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran Orah
restoran nedelje restoran orah vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran orah vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran orah vinski magazin vino fino

Restoran Orah

Novo selo, Kopaonik
064 3413202
Orah je novo, popularno mesto na Kopaoniku i definitivno jedan od restorana koji su obeležili zimsku sezonu na ovoj planini. Ime je dobio po plantaži retkog crvenog oraha koja se nalazi na imanju kuće iz 1920. godine, u kojoj je i restoran. U Orah se dolazi isključivo putem rezervacije, jer može da primi samo dvanaest gostiju u isto vreme. Do restorana se stiže kombijem koji glavni šefovi, sestra i brat Teodora i Daniel Varađanin, šalju po goste. A šta se kog dana u Orahu jede, zavisi isključivo od nabavke. Jela su autorska, pomalo rustična, pomalo fine dining – zajedno vrlo dobra fuzija francuske, domaće i italijanske kuhinje.

Ovde nema standardnog jelovnika već se svakodnevno osmišljava novi, uz jela koja se ponavljaju i koja su u stalnoj postavci Oraha. To je na primer, parfe od pečenog oraha, koji je jedan od „potpisa“ ovog restorana. Služi se na čokoladnom toplom kolaču od urme, uz domaće pečene jabuke i orahe i njime se vlasnici lokala simbolično zahvaljuju svom orahu sa imanja. Direktno iz bašte restorana na tanjir ispred gosta stići će i lagano i strpljivo konfitirana muskatna bundeva poslužena sa pikantnim sosom od crne čokolade i dimljene čili papričice.

Kada su u pitanju glavni obroci, i to u vidu malo jače hrane koja dobro dođe posle celodnevnog skijanja, sočni jagnjeći kotlet staren trideset dana i pečen na puteru od pistaća i sa dimljenom soli definitivno je najveća zvezda, inače, dosta vešto osmišljenih set menija.

Osim dobre hrane, u Orahu je dobra i atmosfera, a Teodora i Daniel su odlični domaćini koji znaju kako da ugoste što i ne čudi budući da su godinama u ugostiteljstvu, od Ade Bojane do Kopaonika.

Još dobrih restorana