Novo selo, Kopaonik
064 3413202
Orah je novo, popularno mesto na Kopaoniku i definitivno jedan od restorana koji su obeležili zimsku sezonu na ovoj planini. Ime je dobio po plantaži retkog crvenog oraha koja se nalazi na imanju kuće iz 1920. godine, u kojoj je i restoran. U Orah se dolazi isključivo putem rezervacije, jer može da primi samo dvanaest gostiju u isto vreme. Do restorana se stiže kombijem koji glavni šefovi, sestra i brat
Teodora i Daniel Varađanin, šalju po goste. A šta se kog dana u Orahu jede, zavisi isključivo od nabavke. Jela su autorska, pomalo rustična, pomalo
fine dining – zajedno vrlo dobra fuzija francuske, domaće i italijanske kuhinje.
Ovde nema standardnog jelovnika već se svakodnevno osmišljava novi, uz jela koja se ponavljaju i koja su u stalnoj postavci Oraha. To je na primer, parfe od pečenog oraha, koji je jedan od „potpisa“ ovog restorana. Služi se na čokoladnom toplom kolaču od urme, uz domaće pečene jabuke i orahe i njime se vlasnici lokala simbolično zahvaljuju svom orahu sa imanja. Direktno iz bašte restorana na tanjir ispred gosta stići će i lagano i strpljivo konfitirana muskatna bundeva poslužena sa pikantnim sosom od crne čokolade i dimljene čili papričice.
Kada su u pitanju glavni obroci, i to u vidu malo jače hrane koja dobro dođe posle celodnevnog skijanja, sočni jagnjeći kotlet staren trideset dana i pečen na puteru od pistaća i sa dimljenom soli definitivno je najveća zvezda, inače, dosta vešto osmišljenih set menija.
Osim dobre hrane, u Orahu je dobra i atmosfera, a Teodora i Daniel su odlični domaćini koji znaju kako da ugoste što i ne čudi budući da su godinama u ugostiteljstvu, od Ade Bojane do Kopaonika.