Uskočka 8, Beograd
069 4422383
www.tatarestoran.rs
Restoran
Tata otvoren je malo pre korone, a to je možda i jedini razlog zašto ovo mesto gastronomi i hedonisti Beograda još uvek nisu "provalili“, posebno jer je okruženo baš popularnim lokalima i nalazi se u najstrožem centru grada.
Tata je tipičan mediteranski restoran sa ne preterano tipičnom ugostiteljskom pričom, budući da je restoran nastao tako što ga je jedna ćerka otvorila svom tati u penziji, kako bi u Beogradu nastavio tamo gde je stao posle 45 godina duge ugostiteljske karijere u Beču. Tata je
Žarko Skočić, pravi pravcati ugostitelj koji svako jutro provodi na pijaci u nabavci za restoran, a potom odlazi u kuhinju kako bi sve bilo spremno za ručak. On je i vlasnik i glavni kuvar, a zanimljivo je da kod njega nema tipičnog jelovnika, već se svaki dan pravi novi. Dakle, pet radnih dana znači i pet različitih menija, osim subote koja je rezervisana za klasičnu
a la carte priču.
Riba stiže dva puta nedeljno iz Dalmacije, a celokupna ponuda je zasnovana na morskim plodovima, rižotima i pastama, sa velikim akcentom na kvalitetu. Specijalitet kuće su pečeni gambori na rižotu od tikvica, a tu je i odličan bakalar „na belo“, suva riba koja dva dana omekšava u vodi, pa se kuva tri do četiri sata i služi sa kuvanim krompirom i belim lukom, i ovo je jelo koje tatini gosti obožavaju. Kada je reč o poslasticama, služe se samo dva deserta, sočan kolač od maka i veoma ukusna rožata.
Restoran je lepo i moderno uređen, ima i baštu, tipičnu gradsku, u nizu sa drugim lokalima u istoj ulici, a uz odličnu hranu, i sa dobrim konobarima i veoma posvećenim vlasnikom, zadovoljava sve kriterijume koji potvrđuju dobro ugostiteljstvo. Tata je i naš ovonedeljni restoran nedelje.