Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran Tata
restoran nedelje restoran tata vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran tata vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran tata vinski magazin vino fino

Restoran Tata

Uskočka 8, Beograd
069 4422383
www.tatarestoran.rs
Restoran Tata otvoren je malo pre korone, a to je možda i jedini razlog zašto ovo mesto gastronomi i hedonisti Beograda još uvek nisu "provalili“, posebno jer je okruženo baš popularnim lokalima i nalazi se u najstrožem centru grada.

Tata je tipičan mediteranski restoran sa ne preterano tipičnom ugostiteljskom pričom, budući da je restoran nastao tako što ga je jedna ćerka otvorila svom tati u penziji, kako bi u Beogradu nastavio tamo gde je stao posle 45 godina duge ugostiteljske karijere u Beču. Tata je Žarko Skočić, pravi pravcati ugostitelj koji svako jutro provodi na pijaci u nabavci za restoran, a potom odlazi u kuhinju kako bi sve bilo spremno za ručak. On je i vlasnik i glavni kuvar, a zanimljivo je da kod njega nema tipičnog jelovnika, već se svaki dan pravi novi. Dakle, pet radnih dana znači i pet različitih menija, osim subote koja je rezervisana za klasičnu a la carte priču.

Riba stiže dva puta nedeljno iz Dalmacije, a celokupna ponuda je zasnovana na morskim plodovima, rižotima i pastama, sa velikim akcentom na kvalitetu. Specijalitet kuće su pečeni gambori na rižotu od tikvica, a tu je i odličan bakalar „na belo“, suva riba koja dva dana omekšava u vodi, pa se kuva tri do četiri sata i služi sa kuvanim krompirom i belim lukom, i ovo je jelo koje tatini gosti obožavaju. Kada je reč o poslasticama, služe se samo dva deserta, sočan kolač od maka i veoma ukusna rožata.

Restoran je lepo i moderno uređen, ima i baštu, tipičnu gradsku, u nizu sa drugim lokalima u istoj ulici, a uz odličnu hranu, i sa dobrim konobarima i veoma posvećenim vlasnikom, zadovoljava sve kriterijume koji potvrđuju dobro ugostiteljstvo. Tata je i naš ovonedeljni restoran nedelje.