Kada smo čuli da Vanja Puškar konačno otvara novi restoran, nekako smo unapred znali da „mora biti dobar“. Posle dugog čekanja, konačno je otvoren krajem septembra prošle godine i odmah ističemo – vredelo je čekanja!
Sasvim očekivano, Tisa je još jedan Puškarov restoran u kom se na moderan način prezentuje Balkan i lokalna kuhinja, što i jeste glavna misija pokreta New Balkan Cuisine čiji je Tisa član zajedno sa Ivom, bistroom koji jedini u Beogradu, drugu godinu zaredom, ima priznanje Bib Gourmand od Mišlenovog vodiča. Tisa ne radi ni šest meseci, a o njoj i Vanjinom kuvanju već je pisao je i čuveni The Washington Post i to u superlativima!
Tisa je od prvog dana krcata gostima i teško je naći slobodan sto bez rezervacije. To ni malo ne čudi, jer se u Tisi dosledno drže ugostiteljskog modela koji uključuje udoban prostor, dobru atmosferu, izvrstan servis, kvalitetnu hranu i umerene cene.
Restoran je podeljen u nekoliko odvojenih celina, uređenih u vintage stilu, sa notom skandinavske jednostavnosti i puno zelenila. Bašta je obrasla rastinjem, pa dok sedite nemate osećaj da se zapravo nalazite u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu.
Ipak, ono što Tisu čini jednim od najpopularnijih restorana u Beogradu je hrana. Možda neočekivano na ovom mestu, ali jelo koje će vas oduvati je totalno vegetarijansko – celer i tartuf, sjajno upakovana kombinacija upotpunjena rumom i lešnicima. Tu je i zapečeni sir sa malinama i slična verzija sira sa čvarcima, tek da nagovesti šta sve Balkan može da pruži.
Takozvano prase na kant na tanjiru stiže u pravilno isečenim komadima, spolja hrskavo, a unutra sočno i posluženo sa začinjenim pečenim povrćem. Sjajan je i pauflek u briošu upakovan poput bajadere. Kada je reč o slatkišima, ponuda je šarolika - zapečene palačinke obavezno probajte, a što se nas tiče, možete preskočiti čokoladni kolač sa tartufima jer u njemu dominira veštaka aroma ulja od tartufa.
Vinska karta je sveobuhvatna, ali ne i preširoka, naslonjena na lokalne balkanske sorte i teroare, i sa veoma fer cenama. Tu je i ekipa vrhunskih somelijera koji će umeti da vam pomognu oko donošenja odluke i posluže vino na pravi način.