Početna»Fino»Restoran nedelje»Vinogradi
restoran nedelje vinogradi vinski magazin vino finorestoran nedelje vinogradi vinski magazin vino finorestoran nedelje vinogradi vinski magazin vino fino

Vinogradi

Hajduk Veljka 30, Grocka
011 4242800
www.restoranvinogradi.rs
Domaća, iskusno i znalački pripremljena hrana i ogromna terasa sa „pogledom od milion dolara“ koji se pruža preko reda lavande i čokota vinograda pa sve do Dunava, u poslednjih nekoliko godina ponovo su vratili Grocku na gastro mapu Srbije, kao što je tu i bila nekad, u staroj Jugoslaviji - upravo zahvaljujući restoranu Vinogradi, našem ovonedeljnom restoranu nedelje i jednom od pet trenutno najpopularnijih gastro utočišta u blizini Beograda. Lokacija na kojoj se nalazi restoran zaista je fenomenalna, i od Beograda potrebno je manje od pola sata vožnje kolima. Prostrana terasa restorana praktično je na padini, pa čak i kad je baš vrelo u gradu kao što je ovih dana, tamo je dosta prijatnije jer uvek pirka vetrić.

Ceo restoran je dosta veliki - pored terase, tu su i tri sale na tri nivoa, a kompletan ambijent, i napolju i unutra prijatan je i lep, a predveče i uveče pomalo i romantičan. Pošto su Vinogradi iz godine u godinu sve popularniji, naročito vikendom, bez rezervacije male su šanse da nađete slobodan sto. Hrana je dobra, jela su nacionalna, a ponuda najvećim delom zasnovana je na mesu i ribi.

Ovde se dolazi zbog mekane i sočne teletine ispod sača, perfektnog jagnjećeg kotleta ili još bolje jagnjeće kolenice koja se u finišu preliva finim sosom od rena. Na meniju je i jelo koje je nekada davno u Vinogradima jela čuvena Sofija Loren i koje se služi u bojama italijanske zastave u njenu čast. To je hrskava rolovana i punjena piletina poslužena u veoma izdašnoj porciji. Od ribe, zna se - jede se riba iz Dunava, smuđ, som, šaran...Riba se priprema na tradicionalan dunavski način, i filetirana, u slučaju smuđa i sa belim mediteranskim sosom, i uz blitvu, beli luk i kuvan krompir. U kuhinji restorana svaki dan prave se i razni hlebovi i peciva. Seljačka proja jedan je od ozbiljnijih favorita kada je reč o pekarskim proizvodima, kao i gurmanski hleb koji je dobro zaljućen belim lukom i tucanom paprikom.

Vina iz gročanskog i smederevskog vinogorja zauzimaju najveći deo vinske karte, iako ima i nekoliko etiketa drugih domaćih vinarija i nekoliko boca iz sveta. I na kraju - savet - kući nemojte otići a da niste probali palačinke. Ima ih nekoliko vrsta i jako su dobre, baš kao i domaće bajadere koje su praktično i zaštitni znak poslastičarske ponude Vinograda.

Još dobrih restorana