Cara Lazara 5-7, Beograd
065 3195 429
Sasvim je verovatno da trenutno u Beogradu ne postoji „krcatiji“ restoran od novog ruskog lokala - toliko šarmantnog da ćete u njemu podjednako čuti i ruski i srpski jezik, što uglavnom nije običaj u restoranima čiji su vlasnici Rusi. I ne mislim na osoblje, već na lokalne goste koji su ovo mesto odmah zavoleli, i redovno mu se vraćaju, baš kao i mi. Pogađate, pričamo o odličnom restoranu italijanske kuhinje u prestonici –
Sentimenti!Nalazi se nadomak Knez Mihailove ulice i ako ga još niste „overili“ preporučujemo vam da to što pre uradite jer se definitivno nećete pokajati! Osim što su u svako doba dana dupke puni, gostima nude (konačno neko!) pravi odnos cene i kvaliteta ili, jednostavnije rečeno, Sentimenti su najpošteniji restoran u gradu!
Na scenu su stigli iz porodice Embers restorana, isto ruskih –
Embers,
Stories,
Birds i
Seasons, a koji su se u našoj prestonici već etablirali, i odmah se vidi da to što rade - baš umeju da rade. U restoranu je zaposlen pozamašan broj osoblja, vrlo ljubaznog i predusretljivog zbog kojih je usluga i brza u odnosu na broj gostiju u svakom trenutku i uopšte veličinu prostora koji je na dva nivoa.
Sam restoran je uređen u stilu klasične tratorije, ali sa modernim elementima, u svetlim tonovima i sa upečatljivim platnenim lusterima koji su i zaštitni znak enterijera. Kuhinja je otvorena tako da gosti mogu da prate proces pripreme jela, a budući da su Sentimenti zamišljeni kao porodični restoran, što se vidi i u specijalnom, šaljivom meniju namenjenom deci i sačinjenom od jela pod nazivima Ne znam, Šta god, Nisam gladan i Zavisi od mame - u sklopu restorana je i mala, kulturno izolovana igraonica za decu sa animatorom.
Jasno vam je da je bez rezervacije ovde nemoguće ući, ali ne zato što ovo nije
walk-in restoran – jeste - nego retko kad ima slobodnog stola.
I konačno, dođosmo do hrane - vrlo pošteno pripremljene, u finim porcijama i sa finim
homemade sastojcima. Ovde se dolazi ili na paste ili na autentične pinse, iako i glavna jela vrlo dobro pričaju priču Italije na tanjire.
Paste se ručno prave u restoranu, i dolaze u nekoliko varijanti – špagete, taljatele i kazareće, a naša preporuka ovog puta ide za pravu karbonaru sa gvanćaleom, onakvu kakvu retko gde možete da pojedete u Beogradu, kao i za jednostavnu pastu sa pestom, sočnu i kremastu, kako i volimo.
Izbor pinsi svodi se na nekoliko klasičnih i par jačih kombinacija poput one sa govedinom i čimičurijem , ili naš favorit – sa lososom, lagana pinsa lepo posloženih ukusa. Pinse i inače za stomak lakše padaju od pice - testo se razvlači tako što se utiskuje prstima, spolja je hrskavo, a vazdušasto i mekano iznutra, a ako niste znali - ostali sastojci se ne peku, već stavljaju sveži na pinsu.
Odeljak sa glavnim jelima je dosta sveden, ali šta će vam uopšte i glavno jelo kada imate pastu i pinsu? Ipak, tu su medaljoni u biber sosu i perfektna lazanja kao naša preporuka iz segmenta glavnih jela.
Karta pića je više usmerena na koktele, koje će vam prvo i preporučiti ovde, dok je izbor vina i piva neočekivano slab za mesto ovog kalibra.