Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Endorfin
restoran nedelje restoran nedelje endorfin vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje endorfin vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje endorfin vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Endorfin

Braće Jugovića 3, Beograd
065 3281701
www.endorfin.rs
foto. Ivana Čutura

Endorfin je restoran lokalne i kraft kuhinje, nezaobilazna gastro stanica mnogih stranaca u Beogradu, ali i podjednako od Beograđana voljen dorćolski bistro - mesto „sa dušom“, i najvažnije, ukusnom hranom. Endorfin je i jedno od retkih mesta u glavnom gradu u kome je od skoro totalno zabranjeno pušenje i kome, zbog toga, gostiju nikako ne manjka, već naprotiv – Endorfin sada radi bolje nego ikad!

Otvoren je pre šest godina, a od samog početka se gradio polako, uz preporuku „od usta do usta“ koja ga je i dovela do uspeha. Našao se čak i u britanskom Sandej tajmsu kao mesto koje ne bi trebalo da propustite ako ste u Beogradu. S druge strane, zanimljivo je da se Endorfin nije našao u prvom izdanju Gault & Millau vodiča za Srbiju, iako mnogi drugi, manje kompletni ugostiteljski objekti jesu.

U Endorfinu cela priča vrti se oko lokalnog, kvalitetnog proizvoda – od hrane do domaćeg piva, vina i rakije. Sezona se uvek prati, a u ponudi su opcije za bukvalno svaki tip ishrane. Jelovnik je veoma precizan i konkretan, a comfort food je izraz koji možda i najbolje opisuje hranu u ovom bistrou. Domaća testenina nešto je što nikako ovde ne biste smeli da propustite da probate, bilo da su u pitanju njoke koje se služe sa raguom od kunića ili taljatele sa raguom od kobasice od mangulice. Na svakom meniju, Endorfin ima i dobre burgere, a ove zime to je sočni, od lokalnog mesa napravljeni burger sa čedar sirom koji je preliven domaćim majonezom od pečene paprike. Kada je reč o poslasticama, izbor je veoma sužen, ali ne smeta - kolač od crne čokolade i lešnika, i malo drugačiji tiramisu sa šljivom i domaćim piškotama sasvim su dovoljni da vas zaslade.

Iza Endorfina je Miloš Vukšić, poznato lice beogradske ugostiteljske scene, osnivač prvog beogradskog festivala burgera i momak koga svi „po dobru“ znamo iz nekadašnjeg Our Bara. Sva jela potpisuje talentovani šef kuhinje Uroš Živković, a osim u pojedinačnim jelima, kod Uroša možete da poručite i degustacioni meni od četiri sleda koji se uparuje sa pivom ili vinom.

U okviru restorana je i prodavnica lokalnih zanatskih piva, dok vinska karta dobro prati priču lokalnog – od srpskog prokupca do regionalnih autohtonih sorti.