Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Savant Brasserie
restoran nedelje restoran nedelje savant brasserie vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje savant brasserie vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje savant brasserie vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje savant brasserie vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Savant Brasserie

The St. Regis Belgrade
Nikolaja Kravcova 1a
U najluksuznijem hotelu u Srbiji – The St. Regis Belgrade – nalazi se Savant, sjajni, novi, fini restoran koji na tanjirima interpretira lokalno, ali na svetskom nivou. Pre nego što su nastali prvi recepti u Savantu, šefovi su putovali širom Srbije, obilazili sela, planinske krajeve, pijace i vinarije, upoznavali proizvođače, probali sireve, slušali priče starih vinara i pekara, kako bi svojim gostima ponudili samo najbolje.

Kuhinju vodi Olivije Gajar koji je od skora šef kuhinje - on je zamenio podjednako sjajnog i kreativnog šefa Stefana Mikočija koji sada vodi food & beverage sektor hotela, ali je i dalje vrlo posvećen kulinarskim idejama Savanta.

Jelovnik je sezonski i oslonjen na najbolje što domaće tlo pruža - poput tartufa iz Srbije, planinskih pečuraka i mangulice sa sela. Svako jelo je moderno reinterpretirano, a tu su i signature jela koja predstavljaju kulinarski pečat Savanta poput bureka sa jagnjećim mesom, morbije sirom, pistaćima I karamelizovanim lukom i savršeno pripremljene pačetine sa pet vrsta začina.

Sa novog menija, koji je tek ugledao svetlost dana, parmiđana po originalnom receptu Stefanove majke pretenduje da postane podjedno prepoznatljiva kao i raniji aduti, a zanimljivo je što se u toj recepturi koristi kozji sir iz Mačve kao i odlično pripremljena riba list koja na tanjir stiže sa sosom od limuna i putera uz dodatak kapra i kremastog spanaća.

Vinska karta vrlo lepo prati priču iz kuhinje, dok somelijer, St. Regis Cellar Master Nikola Milijašević na pravi način zna da preporuči vina. U fokusu su etikete koje oslikavaju novi talas srpskog vinarstva, vina koja spajaju autentičnost tla i savremeni pristup, dok selekciju zaokružuju probrani internacionalni klasici iz starog i novog vinskog sveta.

Još dobrih restorana