Početna»Fino»Šefovi»Gordon Remzi: Tačka ključanja
12.03.2016.

Gordon Remzi: Tačka ključanja

Gordon Remzi, šef čiji je jezik oštriji od noža

šef gordon remzi tačka ključanja vinski magazin vino fino


Dok ga jedni obožavaju i kuju u zvezde njegove veštine, šarm i znanje, drugi ga ne podnose i nazivaju ga psihopatom i kuhinjskim diktatorom poganog jezika. Ipak, Gordonu Remziju niko ne može da ospori da je veliki šef, zapravo jedan od najvećih u istoriji i čovek koji je visoku gastronomiju zaista približio običnom televizijskom gledaocu. Da bismo razumeli Remzija, njegove stavove, pa i kontroverze koje ga prate, moramo da znamo i da je on čovek koji je jednog momenta u životu preko noći izgubio sve što je do tada gradio, te da je kulinarsku karijeru izgradio počinjući od nule, idući putem za koji nije znao kuda će ga odvesti. A odveo ga je pravo na vrh svetske gastronomije!

Gordon Remzi nije imao idilično detinjstvo kao mnogi šefovi koji su svoje kulinarske karijere počeli ispod kuhinjskog stola kradući krem i tople kolače koje im je spremala majka. Njega kuvanje čak nije ni zanimalo, jer se još kao dečak opredelio za fudbal, koji je trenirao u klubu Rendžers u rodnom gradu Glazgovu. Početak njegove karijere bio je obećavajući, ali je pred samo potpisivanje prvog profesionalnog ugovora Remzi doživeo stravičnu povredu kolena koja ga je zauvek izbacila sa terena. Profesionalno totalno uništen, posle nekog vremena upisao je fakultet za menadžment u hotelijerstvu. Kada ga je završio, zaposlio se u restoranu Harvis koji je tada vodio istinski rokenrol šef Marko Pjer Vajt, čovek koji je definisao Remzijev pristup u kuhinji. Pošto mu je prvo bio mentor, Marko uskoro postaje i Gordonov najbolji prijatelj, ali posle nekoliko godina i njegov najveći neprijatelj. Od velike ljubavi do krajnje netrpeljivosti vodila je i tužba od dva miliona funti koju je Marko podigao protiv Remzija. Nakon razlaza sa njim, Gordon je otišao kod Alberta Rua u La Gavroche koji ga pak ubrzo šalje kod svog prijatelja Gaja Savoja u Pariz. Gladan znanja, Gordon se nije puno zadržavao na jednom mestu, pa ubrzo prelazi kod još jednog vrhunskog šefa, Žoela Robušona.

Nakon turneje po Francuskoj Gordon se vraća u London gde počinje da radi kao izvršni šef u restoranu Aubergine. Vrlo brzo, dobio je prve dve Mišelinove zvezdice, ali zbog neslaganja sa poslodavcem napušta restoran povlačeći sa sobom svo osoblje. To je bio potez koji mu je odredio dalju karijeru, jer ubrzo potom, u Čelziju, elitnom delu Londona, otvara svoj prvi restoran koji jednostavno naziva Gordon Remzi. To je bio i povod za njegov prvi korak na televiziji. Naime, producenti Tim Grejem i Dejvid Net su za Channel 4 snimili rijaliti Tačka ključanja o otvaranju Remzijevog restorana, a koji je u rekordnom roku osvojio gledaoce, delom zbog samog kuvanja, a delom i zbog Remzijeve nezgodne naravi, pravih okršaja i sočnih psovki direktno u kameru. U jednom momentu bivši radnici koji su ga tužili za mobing i gledaoci koji su to sve pratili preko televizije odlučili su da protestuju ispred njegovog restorana.U međuvremenu, Gordon je dobio i treću Mišelinovu zvezdu i tako sa samo 31 godinu postao najmlađi šef na svetu koji se njima okitio. Takođe je pokazao da nije talentovan samo u kuhinji, već da mu leži i televizija. Razapet između svog posla u koji je uložio sve što ima i privatnog života opterećnog kreditima svoje porodice, bolesnom majkom i bratom sitnim kriminalcem na heroinu, on uspeva da svaku stvar koja mu se dogodi, i dobru i lošu, pred kamerama okrene u korist svoje reputacije i popularnosti.
Shvativši kakvu je pompu izazvao emisijom, Remzi žuri da to i naplati, pa ubrzo izdaje drugu knjigu Strast ka morskoj hrani, po mnogima najbolju i definitivno najprodavaniju. Nakon dobijanja treće Mišelinove zvezde i postavljanja restorana na svetsku mapu, odlučuje se na još jedan unosan poslovni potez i odlazi u vinariju Petrus u Bordou, gde sklapa ekskluzivni ugovor da bude licencirani prodavac njihovog vina i to u svom novom restoranu koji je dobio ime Petrus. Ubrzo nakon otvaranja, Remzi i za taj restoran dobija Mišelinovu zvezdu. Sledeću je dobio nakon otvaranja restorana u londonskom hotelu Claridge, koji se pokazao kao veoma profitabilan, ali je 2013. godine zatvoren usled promene vlasništva.
Uporedo sa vođenjem svojih restorana, Gordon ostaje posvećen i televiziji. Emisija Paklena kuhinja, kojom pomera granice svega do tada viđenog o kuvanju na ekranima, počela je da se emituje 2004. godine, postajući za kratko vreme pravi kulinarski internacionalni brend koji se danas prikazuje širom sveta.

Kroz Paklenu kuhinju Remzi je u potpunosti učvrstio svoju reputaciju nezgodnog momka oštrog jezika. Neretko je prostački vređao aktere emisije, pa mnogi veruju da je isključivo na osnovu svog temperamenta i gadnog jezika napravio toliki bum na televiziji. Dok je Paklena kuhinja obarala rekorde gledanosti, Remzi nastavlja da širi svoju restoransku imperiju po celom svetu, od Amerike do Japana. Zbog svog temperamenta uspeo je i da se posvađa sa skoro svim poznatim šefovima u Engleskoj, dok je sa nekima bio i u sudskim sporovima. U tome je takođe svojevrsni rekorder, što kao tuženi, što kao tužilac. Zbog iznošenja tvrdnje da je njegova emisija Remzijev restoranski košmar nameštena, tužio je ugledne Londonske novine i uspeo da ih dobije na sudu. Ubrzo, zbog slične stvari, pred sud je izveo i bivšeg radnika u restoranu Bonaparta u kome je snimio jednu epizodu svoga šoua. Sledeću tužbu Remzi pokreće protiv Martina Hajda, menadžera njujorškog restorana Purim, opet zbog tvrdnje da je ceo šou namešten, odnosno da problemi u restoranu koje Remzi u emisiji rešava uopšte ne postoje, te da je sve izrežirano kako bi se on predstavio kao veliki mag ugostiteljskog posla. Slučaj je obustavljen 2007. godine, a suprotstavljene strane su se nagodile.Posle dvadesetak izdatih knjiga, preko trideset restorana u vlasništvu i bezbroj televizijskih emisija iza sebe, Remzi je izgleda konačno shvatio da mu je neophodna pomoć. Zato je početkom ove godine, za asistenta doveo Džejmsa Pitrija, nekadašnjeg izvršnog šefa razvojne kuhinje restorana The Fat Duck. Na prethodnom poslu, Pitri je bio zadužen za kreiranje novih jela za šefa Hestona Blumentala, a isti posao sada obavlja i za Remzija.
Gordonovi restorani su mesta koja zajedno imaju na desetine Mišelinovih zvezdica, a on sam jedan je od samo četiri engleska šefa koji imaju tri zvezdice i koji nikada ni jednu nisu izgubili.
Remzi je danas kuvar svetskog kalibra, šef koji je postavio standarde svojom predanošću i težnjom za perfekcijom, kao i ogromnom socijalnom inteligencijom. Gordon Remzi je šef čija imperija i dalje raste, uprkos tome što mu je jezik oštriji od noža, a temperament konstantno na tački ključanja!