Početna»Novosti»Ceo region slavi uspeh na Dekanteru
23.09.2020.

Ceo region slavi uspeh na Dekanteru

Vinari iz zemalja u našem okruženju osvojili su veliki broj medalja na čuvenom DWWA ocenjivanju

novost ceo region slavi uspeh na dekanteru vinski magazin vino fino
Pored istorijskog uspeha Srbije, čija su vina na takmičenju Decanter WWA osvojila za nas rekordnih 89 medalja kao i našu prvu platinu, i vina iz drugih zemalja bivše Jugoslavije takođe su osvetlala obraz regiona. Najveći broj visokih priznanja otišao je u ruke vinara iz Hrvatske i Slovenije, kojima je pripalo i više platinastih odličja za izvanredna vina uglavnom napravljena od regionalnih i autohtonih sorti.

Hrvatska vina osvojila su tri platinaste medalje, za vino Nono 4 Terre 2015 kuće Cattunar, Selekciju Malvazija 2017 vinarije Kozlović i Graševinu de Gotho 2018 iz Kutjeva. Pripalo im je i jedanaest zlatnih medalja - deset za vina iz primorja i jedno za vino iz zagorsko-međimurske regije. Pored toga, ovenčali su se i sa 68 srebrnih i 88 bronzanih medalja.

Slovenija je, jedina od zemalja bivše SFRJ, osvojila i jednu medalju Best in Show, i to za vino Leonardo čuvene kuće Simčić. Alpska zemlja može da se pohvali i sa četiri platinaste medalje, sve za bela vina. Visoka odličja dobila su vina Cuvee Prestige Extra 2015 Brut kuće Bjana, Krapež Malvazija 2018, Marc Pinela 2019 i Ščurek Up Rebula 2016. Slovenački vinari osvojili su i sedam zlatnih, 60 srebrnih i čak 114 bronzanih medalja. Vina iz Severne Makedonije ovenčala su se sa devet srebrnih i 21 bronzanom medaljom, dok su vina iz Bosne i Hercegovine osvojila dve zlatne medalje, za vina iz kuća Vilinka i Jungić, kao i jedanaest srebrnih i sedam bronzanih medalja.

Sjajan rezultat ostvarile su crnogorske Plantaže, čiji je vranac Pro Corde 2016 osvojio zlatnu medalju i visokih 95 poena. Vinima iz Crne Gore na Dekanteru je ove godine pripalo i osam srebrnih medalja, uz tri bronze.

Povezani unosi