Početna»Novosti»Gastro pregled: Bašte prazne zbog kiše
30.05.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Bašte prazne zbog kiše

Prošlo je skoro mesec dana od kada su ugostitelji ponovo počeli sa radom. Sada, koronavirus više nije jedini problem. Tu je i loše vreme koje im danima unazad remeti rad

novost gastro pregled bašte prazne zbog kiše vinski magazin vino fino
Naša hroničarka gastro scene Jelena Stojčić ponovo donosi pregled aktuelnih dešavanja u ugostiteljstvu. Situacija nikako da se popravi: posle pandemije usledilo je sivo i kišno pozno proleće.

Taman kada su se gosti malo opustili i počeli da kafenišu u baštama omiljenih lokala, kiša je učinila svoje. Vremenska prognoza ni za narednu nedelju neće obradovati vlasnike lokala. Kako kažu, i dalje je mali broj onih koji se usuđuju da sede unutra, i pored svih mera zaštite. Većina radije bira da bude na otvorenom, u baštama.

Nažalost, dosta je ugostitelja koji nisu uspeli da se izbore sa posledicama vanrednog stanja. Mnogi su bili prinuđeni da zatvore lokale, a izgleda da su srećnici jedino oni koji su uspeli da prodaju svoj biznis i sačekaju neka bolja vremena za bavljenje ugostiteljstvom.

Glastonberi ne, Exit da?

I za vlasnike klubova i splavova ovo je definitivno najteži period u istoriji i potpuno je izvesno da će mnogi biti prinuđeni da zatvore lokale. Osim što letnja sezona još nije počela,turisti su ti koji su činili značajan deo gostiju beogradskog noćnog života, naročito oni iz okolnih zemalja. Za vreme karantina, klubovi su se uglavnom bavili negovanjem svog brenda putem društvenih mreža i drugih online platformi i nisu zarađivali. Na primer, u Berlinu su se DJ-evi organizovali i svakodnevno vrteli muziku u praznim klubovima, a svoje setove prenosili putem live streaminga.

Najveći muzički festivali poput čuvenog Glastonberija u Londonu otkazani su, pa je na koncertnoj i festivalskoj sceni kriza. Nastupi izvođača uglavnom se plaćaju unapred, pa su finansijski gubici ogromni. Možda je to razlog za predlog premijerke Srbije da se Exit ipak održi, umesto u julu, u avgustu…

I dok ugostiteljstvo bije bitku za opstanak, kako kod nas, tako i u svetu, Mišelinovi kritičari počinju sa radom. Ideja im je da u realnom vremenu prate otvaranje ugostiteljske industrije. U toku je pisanje recenzija restorana koji su ponovo otvoreni posle karantina. Recenzije će se objavljivati svake nedelje, a primarni cilj su ponovo otvoreni lokali u 32 zemlje koje su obuhvaćene ovim vodičem.

Do sledećeg vikenda i lepšeg vremena,

Živeli!