Početna»Novosti»Gastro pregled: Polovina ugostitelja već bez posla
25.07.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Polovina ugostitelja već bez posla

Restorani su, i dalje, fokusirani na dostavu hrane, ali je problem to što samo od dostave ne mogu da opstanu

novost gastro pregled polovina ugostitelja već bez posla vinski magazin vino fino
Izgleda da su srpski ugostitelji, kako vreme odmiče, u sve dubljim problemima. Krizu najviše osećaju vlasnici noćnih klubova, a za njima odmah idu i restorateri. S druge strane, kafići i kafeterije u glavnom gradu rade solidno. I mada na prvi pogled deluje kao da su bašte lokala non-stop pune, za održivost ugostiteljskog biznisa to ništa ne mora da znači. Ugostitelji objašnavaju da se sada mnogo manje novca troši u ugostiteljskim objektima, i da ljudi nisu spremni kao ranije da naručuju ture i ture pića u kafiću. U vreme pandemije, gosti barova, kafića, restorana, klubova polako se sele u parkove. Restorani su, i dalje, fokusirani na dostavu hrane, ali je problem to što samo od dostave ne mogu da opstanu.

U nekoliko veoma popularnih beogradskih lokala, ima dana, kažu njihovi vlasnici, da pazari ne prelaze ni dve hiljade dinara. Naravno ima i onih koji imaju iste pazare koje su imali i „pre korone“. Doduše, nekolicina njih..

Da rezimiramo:

Situacija u srpskom ugostiteljskom sektoru je takva da je, realno, već polovina ostala bez posla, a tek u oktobru ističe zabrana otpuštanja radnika za ugostitelje koji su uzeli pomoć od države. Baš se na tu temu raspravljalo prošle nedelje u ugostiteljskim krugovima na društvenim mrežama. Ugostitelji smatraju da ta pomoć više predstavlja omču oko vrata nego pomoć. Osim toga, oni se pitaju da li će se 64 hiljade zaposlenih u ugostiteljskom sektoru, i to samo u Beogradu, krajem oktobra naći na birou.

I dok se na sve načine u domaćem ugostiteljstvu vodi bitka za opstanak, na svetskoj sceni glavna tema ovih dana je beskontaktno ugostiteljstvo - novi pojam koji menja gastro lice sveta i za koji se procenjuje da će do 2030. godine obrtati čak 1.000 milijardi dolara godišnje. Dakle, ugostitelji, pre svega restorateri, savet vam je da se fokusirate na dostavu jer su predviđanja takva da će restorani koji isključivo služe hranu za stolom izgubiti 25 posto tržišta u korist dostave.

Do sledeće subote,

Vidimo se.

Povezani unosi