Početna»Novosti»Gastro pregled: Promet manji za 75 odsto
31.07.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Promet manji za 75 odsto

Ugostitelje, kažu, najviše brine šta će biti od oktobra, kada ne budu radile bašte. Leto će, valjda, pregurati

novost gastro pregled promet manji za 75 odsto vinski magazin vino fino
U nedelji za nama, domaći ugostitelji su, da bi uopšte opstali, sastavili spisak sa konkretnim predlozima mera za ublažavanje posledica epidemije korona virusa koji planiraju da predaju Vladi Srbije.

Oni zahtevaju logične stvari: da se oslobode plaćanja poreza, da im se smanje cene rentiranja lokala i da se oslobode plaćanja autorskih prava. Restorani uglavnom rade sa 20 posto kapaciteta, dok je promet manji i za 75 odsto nego prošle godine u ovo vreme (izvor: HORES, Udruženje hotelijera i restoratera Srbije).

Sigurno je da restorateri u Srbiji i dalje najviše osećaju posledice krize, a odmah za njima su i vlasnici noćnih klubova koji sada već mole da im se renta smanji za 90 odsto. U tome prednjače vlasnici zimskih klubova koji od početka epidemije nisu mogli da rade. A pre dva dana doneta je i odluka o zabrani organizovanja žurki na splavovima i brodovima u Beogradu. Ugostitelje, kažu, najviše brine šta će biti od oktobra, kada ne budu radile bašte. Leto će, valjda, pregurati, a ukoliko na kraju godine budu u mogućnosti da plate sve dažbine i budu na nuli, kako kažu, biće odlično.

Letovanje na seoski način

Hotelijeri u većim gradovima poput Beograda i Novog Sada na prste jedne ruke broje goste nadajući se da će sačuvati svoja radna mesta do sledeće godine kada očekuju da će se sve vratiti u normalu.

A od kada je postalo jasno da će ove godina većina građana Srbije preskočiti odlazak na letovanje u inostranstvo, vlasnici kuća, apartmana i seoskih imanja u našoj zemlji rešili su da "pošteno" zarade. Pa su tako u toku prošle nedelje visokim cenama šokirali javnost. Letovanje u Srbiji u avgustu košta i do 1500 evra. Za tu cenu, gosti mogu da borave sedam dana u smeštaju sa bazenom, bilo montažnim ili na naduvavanje, uz domaću klopu, podrazumeva se, organsku. Naravno, to su izuzeci. Ima onih koji ozbiljno posluju i koji su cene formirali shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Srećom, oni su u većini.

A u svetu, nagrade za humanost

Američki šef i humanitarac Hoze Andres koji je nahranio milione ljudi, najveće priznanje dobio je tokom najtežeg izazova u karijeri, hranjenja ljudi pogođenih pandemijom kovida-19. Tako je nagrada koja se dodeljuje šefovima koji u svom radu spajaju društveni aktivizam i posvećenost gastronomiji otišla u prave ruke. Poznati šef je i osnivač organizacije World Central Kitchen čija je misija upravo ishrana ljudi nakon prirodnih katastrofa.

Šta drugo reći, osim bravo šefe! Nadamo se da će se njegovim primerom voditi kako svetski tako i domaći ugostitelji, jer šta nam drugo preostaje osim da pomažemo jedni drugima.

Do sledečeg vikenda,

Mislite o tome.

Povezani unosi