Prošle nedelje, desila se jedna dosta velika stvar za domaće ugostiteljstvo – Srbija će od proleća 2022. godine dobiti svoje izdanje veoma cenjenog međunarodnog gastronomskog vodiča –
Gault & Millau (izgovara se Go e Mijo!).
Pišem kako se izgovara, jer, priznajem, i sama sam dosta puta
lomila jezik, a osim toga, čini mi se, kao da u Srbiji dosta ljudi i ne zna za
ovaj restoranski vodič. Zanimljivo, jer preporuka u Go e Mijo smatra se možda samo stepenikom niže od preporuke u svima znanom
Mišlenovom vodiču. Zapravo, njih i najviše razlikuje možda to što je Go e Mijo više usmeren ka novijoj kuhinji i ka otkrivanju kulinarskih talenata, umesto ka tradicionalnoj, visokoj kuhinji kakvu najviše cene Mišlenovi kritičari. Ali, i jedni i drugi restorane ocenjuju anonimno, dok je situacija kod sistema rangiranja, odnosno ocenjivanja restorana, ipak za nijansu drugačija. Otprilike, ono što su u Mišlenovom vodiču zvezdice, u Go e Mijo su kuvarske kapice. I zaista je sjajna vest da potraga za kapicama u Srbiji traje već mesecima koliko su gastro inspektori tu i obilaze lokale, a još sjajnija vest je što je na njihovoj listi cela Srbija, i to od
fine dining restorana do pečenjara i roštiljarnica.
I tako, dok kritičari takozvanog žutog vodiča obilaze Srbiju, od inspektora čuvenog crvenog vodiča, po svemu sudeći do kraja godine u Srbiji i dalje neće biti ni traga ni glasa. Početkom jeseni, svi su nekako očekivali da dobiju bar neku naznaku kada i da li će zaista Mišlenov vodič uči na tržište Srbije, ali sada, više o tome niko ništa ni ne priča…
Do sledećeg vikenda,
Čuvajte se.