Početna»Novosti»Gastro pregled: Velika vest za naše ugostitelje
20.11.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Velika vest za naše ugostitelje

Cenjeni vodič Gault & Millau stigao je u Srbiju, a premijera našeg izdanja zakazana je za proleće 2022. godine

novost gastro pregled velika vest za naše ugostitelje vinski magazin vino fino
Prošle nedelje, desila se jedna dosta velika stvar za domaće ugostiteljstvo – Srbija će od proleća 2022. godine dobiti svoje izdanje veoma cenjenog međunarodnog gastronomskog vodiča – Gault & Millau (izgovara se Go e Mijo!).

Pišem kako se izgovara, jer, priznajem, i sama sam dosta puta lomila jezik, a osim toga, čini mi se, kao da u Srbiji dosta ljudi i ne zna za ovaj restoranski vodič. Zanimljivo, jer preporuka u Go e Mijo smatra se možda samo stepenikom niže od preporuke u svima znanom Mišlenovom vodiču. Zapravo, njih i najviše razlikuje možda to što je Go e Mijo više usmeren ka novijoj kuhinji i ka otkrivanju kulinarskih talenata, umesto ka tradicionalnoj, visokoj kuhinji kakvu najviše cene Mišlenovi kritičari. Ali, i jedni i drugi restorane ocenjuju anonimno, dok je situacija kod sistema rangiranja, odnosno ocenjivanja restorana, ipak za nijansu drugačija. Otprilike, ono što su u Mišlenovom vodiču zvezdice, u Go e Mijo su kuvarske kapice. I zaista je sjajna vest da potraga za kapicama u Srbiji traje već mesecima koliko su gastro inspektori tu i obilaze lokale, a još sjajnija vest je što je na njihovoj listi cela Srbija, i to od fine dining restorana do pečenjara i roštiljarnica.

I tako, dok kritičari takozvanog žutog vodiča obilaze Srbiju, od inspektora čuvenog crvenog vodiča, po svemu sudeći do kraja godine u Srbiji i dalje neće biti ni traga ni glasa. Početkom jeseni, svi su nekako očekivali da dobiju bar neku naznaku kada i da li će zaista Mišlenov vodič uči na tržište Srbije, ali sada, više o tome niko ništa ni ne priča…

Do sledećeg vikenda,

Čuvajte se.

Povezani unosi