Početna»Novosti»Novi problem za Šampanju: krađa vinogradskih ovaca!
10.01.2021.

Novi problem za Šampanju: krađa vinogradskih ovaca!

Kradljivci stoke odneli su 14 ovaca i skupocen solarni panel iz vinograda kuće Moët, koja koristi ovce kao prirodnu zamenu za herbicide

novost novi problem za Šampanju krađa vinogradskih ovaca vinski magazin vino fino

Godina za nama bila je izuzetno teška za proizvođače šampanjca: vino koje je sinonim za svečane i vesele prilike prošle godine se malo otvaralo širom sveta, i prodaja je opala za čak 70 procenata. Moćne šampanjske kuće, sa velikim kapitalnim rezervama, svakako će izdržati ovaj veoma težak period u kome je čak 100 miliona boca ostalo neprodato, ali im u prilagođavanju na krizu svakako ne pomaže nov, bizaran problem koji nema nikakve veze sa koronavirusom: krađa ovaca iz vinograda!

Širom Francuske ovce se u sve većoj meri koriste kao prirodna, ekološki održiva zamena za pesticide. Ovce rado jedu korovske biljke u vinogradima, umanjujući potrebu za drugim oblicima zaštite. Kako prenosi L'Union, list iz Šampanje, krađe ovaca iz vinograda sve su češće, a u poslednjoj akciji kradljivaca stoke ukradeno je 14 ovaca iz ekološkog vinograda kuće Moët. Lopovi su odneli i preskupi solarni panel koji učestvuje u snabdevanju električnom energijom ovog vinograda, dela ekološke inicijative o kojoj smo i mi pisali pre desetak meseci.

Moët, kuća koja do kraja godine namerava da u potpunosti napusti upotrebu herbicida, nije jedina velika kuća koja koristi ovce za uništavanje korova. Britanska vinarija Nyetimber i novozelandska kuća Yealands Wine opredelile su se za korišćenje ovaca sorte "bejbidol", malenih životinja koje nikako ne mogu da dohvate čokote grožđa, ali su više nego sposobne da jedu korov.