Početna»Vino»Degustacije»Degustacija širaza: Neuzvraćena ljubav
17.12.2016.

Degustacija širaza: Neuzvraćena ljubav

Srbija voli širaz. O njemu se priča, a vinopije umeju da cene vina od te sorte. Zato je pala odluka da u ovom broju magazina degustiramo upravo dostupne širaze. Međutim, kada zavirite u vinske karte ili zađete po vinotekama sa idejom da dođete u posed neke od boca sa tom sortom, naići ćete na slab ili nikakav izbor. Nekolicina domaćih vinara stidljivo pušta relativno male količine širaza na tržište, nema ga naročito mnogo ni u vinogradima, a i gde ga ima, često završi u kupažama ili kao sirovina za roze. Vinogradari i enolozi ga vole, jer kažu da u našim vinogradima uglavnom daje dobra ili odlična vina. Kako god, u prodaji ga ima malo. Od uvoznih, tu je nešto vina Novog sveta, uglavnom dobrih, ali listom osetno skupljih nego bilo gde po Evropi. Ostalo otpada na pokoju etiketu iz regiona ili Italije. Zbog ograničenog broja vina koja smo uspeli da nabavimo, degustacija ovog puta nije podeljena po regionima, već smo sve testirali zajedno, na jednoj degustaciji. Ipak, obradovala nas je činjenica da su degustirana sva vina veoma dobra. Dakle, nema kvantiteta, ali kvalitet je tu.
degustacija fontodi case via syrah 2010 vinski magazin vino fino
Fontodi Case via syrah 2010
Fontodi
Toskana, Italija
Miris veoma zatvoren, razvija se vrlo polako i stajanjem u čaši postaje raskošan. Puno slojeva aroma: koncentrisano sveže crno voće, sveže meso, grafit i biberaste note. U ustima puno i bogato, tanini čvrsti i jasni. Izuzetno duga završnica sa notama crnog voća, likoriša i začina. Vinu je neophodno dekantiranje. Kolekcionarski primerak, sa potencijalom za duže odležavanje.
91/100
5700 RSD
degustacija dishiraz 2009 vinski magazin vino fino
DiShiraz 2009
Vinarija DiBonis
Subotica, Srbija
Snažan, otvoren, raskošan miris sa obiljem crnog voća, soka od kupina i borovnice, uz note crne čokolade, moke i malo bibera. U ustima sočno, puno ali mekih, sazrelih tanina i očuvane voćne svežine. U dugom završnom ukusu note kedrovine i svežeg crnog voća. Vino na vrhuncu.
91/100
2200 RSD
degustacija darenberg dead arm shiraz 2009 vinski magazin vino fino
D’Arenberg Dead Arm Shiraz 2009
D’Arenberg
Mc Larren Valley, Australija
Intenzivan, snažan likerasti miris. Kompleksno, note zgnječenih kupina, dimljenog mesa, mente i likoriša. Masivno, sočno i slasno, koncentrisane i veoma duge završnice. Vino na vrhuncu, spremno za konzumaciju.
91/100
5000 RSD
degustacija penfolds koononga hill shiraz 2014 vinski magazin vino fino
Penfolds Koononga Hill Shiraz 2014
Penfolds
South Australia
Snažnog aromatskog napada: crno voće, eukaliptus, crna ribizla, suve šljive i malo nota drveta. Snažnih, ali baršunastih tanina, punog tela, sočno, umereno duge voćne završnice.
88/100
1950 RSD
degustacija darenberg the footbolt shiraz 2010 vinski magazin vino fino
D’Arenberg The Footbolt Shiraz 2010
D’Arenberg
Mc Larren Valley, Australija
Razvijen miris crne i crvene ribizle, kupine i nane, sa notama kafe, čokolade, cimeta i lista duvana. Punog tela, razvijenih tanina i očuvana svežine. Umereno duga završnica začinsko – voćnog karaktera.
88/100
1700 RSD
degustacija korlat syrah vinski magazin vino fino
Korlat Syrah
Vinarija Benkovac
Dalmacija, Hrvatska
Miris džemastog karaktera, sa puno zrelog crnog voća i notama kafe, začina i gume. Umereno puno, sa čvrstim i pomalo suvim taninima, sveže, sa snažnom voćnom impresijom na jeziku.
88/100
2100 RSD
degustacija rogan shiraz 2013 vinski magazin vino fino
Rogan Shiraz 2013
Vinarija Rogan
Šumadija, Srbija
Otvorenog, svežeg voćnog mirisa. Note crnih trešanja, tamnog bobičastog voća, ribizle i malo ljutih začina. Umereno puno, sa obiljem voćne sočnosti, čvrstih tanina i višnjasto – začinske završnice.
87/100
1550 RSD
degustacija trapiche shiraz 2014 vinski magazin vino fino
Trapiche Shiraz 2014
Trapiche
Mendoza, Argentina
Miris likera i džema od crnog voća, uz note crnoh maslina, bibera i vanile. Zrelo vino, punog tela, sočno na jeziku.
87/100
900 RSD
degustacija villa vina shiraz 2015 vinski magazin vino fino
Villa Vina Shiraz 2015
Vinarija Milosavljević
Tri Morave, Srbija
Arome crne maline, prezrelih višanja, svežeg šumskog voća i bibera, uz malo zemljanih i drvenastih tonova. Svežih kiselina, živo u ustima, izraženo začinskog karaketra, sa završnicom koja priziva sveže kupine i višnje.
86/100
900 RSD
degustacija vukoje syrah vinski magazin vino fino
Vukoje Syrah
Trebinje, Hercegovina, BiH
Zreo miris sušenog voća, uz snažnu notu bibera i tonove mente, kafe i gume. U ustima aroma sušene višnje i brusnice, čvrsti tanini i naglašeno voćna i začinska, sveža završnica.
86/100
1600 RSD
degustacija errazuriz estate series shiraz 2014 vinski magazin vino fino
Errazuriz estate series Shiraz 2014
Errazuriz
Aconcagua, Čile
Miris crnog voća, kedrovine, eukaliptusa i vanile. Umereno punog tela, zaokruženo, umereno duge voćne impresije na jeziku.
86/100
1550 RSD
degustacija santa digna reserva syrah 2012 vinski magazin vino fino
Santa Digna reserva Syrah 2012
Migguel Torres
Central Valley, Čile
Arome crnog voća, kupine i crne ribizle, sa notama cvetnog i začinskog karaktera. U ustima sočno, meko, zaokruženo, umerene dužine.
86/100
1400 RSD
degustacija trivanović limited shiraz vinski magazin vino fino
Trivanović Limited Shiraz
Vinarija Trivanović
Fruška gora, Srbija
Džemast miris, crveno i crno voće, sa tonovima sirove gume, kafe i ljutih začina. U ustima skladno, umereno puno, sveže završnice u kojoj dominira crveno voće, pre svega zrele višnje.
85/100
900 RSD
degustacija chakana shiraz 2012 vinski magazin vino fino
Chakana Shiraz 2012
Chakana
Mendoza, Argentina
Začinski karakter, miris crnog bibera, trešnje, šljive i kupine. Živahno u ustima, pomalo suvih tanina, dopadljivo i pitko, umereno duge voćne završnice.
85/100
1200 RSD
degustacija bovin shiraz vinski magazin vino fino
Bovin Shiraz
Bovin
Makedonija
Miris pečenog voća, sušenog paradajza i bombona od kafe. U ustima razvijeno, zrelo, suvih tanina, jednostavne i pomalo tople voćne završnice
83/100
2700 RSD