Početna»Vino»Degustacije»Prokupac: 12 veličanstvenih
23.01.2021.

Prokupac: 12 veličanstvenih

Velika novogodišnja degustacija aktuelnih prokupaca sa tržišta u Srbiji, koju smo objavili u prazničnom broju magazina Vino & Fino pokazala je zapanjujući kvalitet većine probanih uzoraka. Prokupac se, dakle, vratio na velika vrata i za kratko vreme nametnuo kao relevantna i važna sorta u Srbiji, potpuno izgubivši status marginalnog i egzotičnog. Sva vina koja smo predstavili u novogodišnjem broju veoma su dobra, a ovih “dvanaest veličanstvenih” prokupaca vrlo visokih ocena ulepšaće vam ostatak zime, oplemeniti trpezu i možda postati i deo vaših vinskih kolekcija.
degustacija doja breg 2017 vinski magazin vino fino
Doja Breg 2017
Doja
Toplica
Tek drugo izdanje Brega, premijum prokupca vinarije Doja, i to iz jedne od najboljih berbi u poslednjoj deceniji, već sada pokazuje raskoš i bogatstvo, iako mu tek predstoji vreme za sazrevanje i razvoj. Potentan miris, intrigantan i kompleksan, kao šaka zgnječenog bobičastog voća, uz duvan, cvetne note, sladić i slatke začine. Punog tela, sočno i sveže istovremeno, fino izbrušenih, somotastih tanina. Žilavo, čvrsto i bogato vino kom je neophodan dekanter ili još par godina ležanja u boci.
94/100
3300 RSD
degustacija vivak prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Vivak prokupac 2017
Grabak
Tri Morave
Široj vinskoj publici, vinariju Grabak učinilo je poznatom upravo njihovo premijum vino, prokupac Vivak iz 2017, i to onog trenutka kada su objavljeni rezultati sa takmičenja Decanter WWA 2020. Razlog je, naravno, zlatna medalja, prva za prokupac u istoriji ovog takmičenja. Vivak je izuzetno kompleksnog mirisa koji, osim obilja crvenog voća, u slojevima otkriva borove iglice, zemljane note, jod i sveže pečenu kafu. Na jeziku veoma koncentrisan, moćan i mlad, još uvek čvrstih tanina, skladan i veoma svež. Ukus ostaje dugo i donosi maline, prezrele jagode i plemenitu oporost letnjih kupina.
94/100
5670 RSD
degustacija 733 prokupac 2017 vinski magazin vino fino
733 prokupac 2017
Virtus
Mlava
Prvi premijum prokupac iz vinarije Virtus, proizveden u ograničenom tiražu od samo 733 boce, odakle je poneo i svoje ime. Baš zbog, toga, a na žalost kupaca, prodavaće se samo na pragu vinarije.

Još uvek vidljivo mlado vino, ali snažnog i otvorenog aromatskog napada. Mešavina primarnih voćnih i aroma kvalitetnog hrasta, donosi tamno zrelo voće, malo finog džemastog karaktera, slatke i ljute začine, posebno cimet, vanilu i zeleni biber. Meko, sočno, izvanrednih tanina, postojano i kompleksno.
91/100
3000 RSD
degustacija radovan 100 prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Radovan 100% prokupac 2017
Podrum Čokot
Župa
Smešten u selu Starci, na granici Gornje i Donje Župe, podrum Čokot za kratko vreme razvio se u jednu od najmarkantnijih srpskih vinarija, vođen vizijom i rukom Radovana Đorđevića, sada već iskusnog vinara i enologa. Radovan 100% je njegov čisti, sortni prokupac iz premijum linije.

Ovo vino iz 2017. već prvim mirisom pokazuje sav kvalitet berbe, pretenzije vinara, ali i potencijal za razvoj. Koncentrisanog je mirisa u kom se, među notama crnog i crvenog voća, lako nalaze i fine začinske i zemljane arome. Drvo još uvek malo naglašeno, ali na putu da se uskoro potpuno integriše u karakter vina. U ustima osvaja sočnošću zrelog, letnjeg crnog voća i notama slatkih začina, sa odličnom svežinom i kvalitetnim, somotastim taninima. Slojevito i postojano, vino za čuvanje.
91/100
2285 RSD
degustacija ivanović prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Ivanović prokupac 2017
Ivanović
Župa
Vinar Gaga Ivanović bio je jedan od najzaslužnijih za obnovljenu slavu župskog prokupca. Još pre dve decenije, sa svojom porodicom započeo je trnovit put obnove porodične vinarske tradicije, na imanju na kom je njegov deda pre stotinak godina proizvodio i do pola miliona litara vina godišnje. Njegov prokupac postao je jedan od kamena međaša obnovljene župske tradicije, a dolazi iz starih vinograda sa Varine i susednih položaja.

Berba 2017. dala je jedan od najboljih prokupaca u vinariji Ivanović. Vino ima potentan i kompleksan miris, još uvek stegnut i mlad, sa obiljem divlje kupine, trešnje i šljive, te plemenitim tonovima nane, zelenog bibera i malo slatkih začina. Na jeziku puno i mesnato, sočno, čvrstih tanina koji fino stežu desni. Ukus precizan i koncentrisan, veoma postojanih voćnih i začinskih aroma. Vino za čuvanje u kolekciji, izuzetnog odnosa cene i kvaliteta.
91/100
1010 RSD
degustacija prokupac kostić 2017 vinski magazin vino fino
Prokupac Kostić 2017
Kostić
Toplica
Mala, porodična vinarija Kostić svoje grožđe dobija iz jednog od tek nekoliko sačuvanih starih topličkih vinograda. Njihov prokupac pravi se u tiražu manjem od 1000 boca.

Miris rustičan, na najbolji mogući način. Slojevit i bogat, otkriva note kože, cigare, voska, zrele mušmula, suve šljive i brusnice. Tu je i malo intrigantnih zemljanih nota. Meko i umereno puno, ali bogate teksture, sa pomalo robusnim taninima i postojanim ukusom.
90/100
1720 RSD
degustacija zmajeviti prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Zmajeviti prokupac 2017
Despotika
Šumadija
Izuzetan merlo, odličan kaberne, hrskava morava i dopadljiv roze... Pored dobrih vina, Despotika nudi i jedinstven gastronomski doživljaj u svojoj modernoj i novoj vinariji, udoban smeštaj i jedinstven pogled na pitomu Šumadiju. Naravno, i distinktivni prokupac, pod etiketom Zmajeviti.
U ovom prokupcu pronaći ćete sveže mirise malina, kupina i višanja, obgrljene slatkim tonovima hrasta, kao i jasnu začinsku notu svežeg bibera. Izrazito sveže, vibrantno vino, nežnih tanina koji blago stežu desni, i postojanog ukusa izraženo voćnog karaktera.
90/100
913 RSD
degustacija boje lila 2011 vinski magazin vino fino
Boje Lila 2011
Sva vinarska filozofija vinarije Budimir saržana je u ovom vinu, rasnom predstavniku tradicionalnog župskog stila. Ovo vino prvi se od grožđa iz stogodišnjeg vinograda, sa položaja na brdu Gubovac, odakle se pruža nezaboravan pogled na Župu.

Boje Lila 2011 je veoma zrelo, rustično vino. Nosi karakter suve šljive, sušenog paradajza, marelice, kože i začina. Tu su i razvijene zemljane note, kao i malo tonova suvog cveća. Izrazito meko, zaobljeno, finih ispoliranih tanina i slojevitog, toplog ukusa.
89/100
1620 RSD
degustacija prokupac 2018 vinski magazin vino fino
Prokupac 2018
Aleksandrović
Šumadija
Vinarija Aleksandrović pre nekoliko godina rešila je da tržištu ponudi svoju verziju prokupca, počevši sa berbom 2017. Dosledni svom prepoznatljivom stilu i karakterističnom izrazu prokupca sa šumadijskog teroara, već u sledećoj berbi otišli su korak dalje.

Nihov prokupac, odnosno, kameničarka, u berbi iz 2018. ima tipičan sortni miris, koji naglašeno podseća na šljivu i trešnju, uz začinske note i prepoznatljiv, ali umeren uticaj drveta. Na jeziku dominira karakter crvenog voća, najpre maline, višnje i brusnice, a gipku i svežu završnicu dopunjuju meki, fini i zaobljeni tanini.
89/100
1680 RSD
degustacija bonsai 2016 vinski magazin vino fino
Bonsai 2016
Yotta
Župa
Bonsai je prvi prokupac rađen od prosušenog grožđa, postupkom sličnim onom kojim se pravi amarone iz Valpoličele. Za prvi put, u veoma ograničenom tiražu od nekoliko stotina boca, ali sudeći po reakcijama sa tržišta, ovo jedinstveno vino obezbediće sebi sigurno mesto na policama vinoteka.

Miris jasan, otvoren, čist i ubedljiv. Očekivano, dominira karakter sušenog i ukuvanog voća, naći ćete tu marmeladu od šipka, domaći džem od šljiva požegača, sušene višnje, brusnicu i tonove koji podsećaju na kesicu rtanjskog čaja. Drvo je sa merom upotrebljeno. Na nepcima je bogato, kompleksno, prepoznatljvih čvrstih tanina, sa elegantnom, dobro izbalansiranom slašću. Zrelo i pretenciozno vino, sposobno da još odležava.
89/100
3560 RSD
degustacija virtus prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Virtus prokupac 2017
Virtus
Mlava
Jedina u svom vinogorju, vinarija Virtus proslavila se svojim belim vinim i modernom kupažom Credo, pre nego što su zasijali sa svojim prokupcima. Prve njihove berbe bile su iz izazovnih i teških vinogradarskih godina, ali već tada su u svojim vinima pokazali izuzetno vinarsko umeće.
Miris Virtusovog prokupca 2017 otvara se polako, prvo pokazujući vanilaste i slatke note, a zatim crveno i crno voće, pa zemljane tonove, tintu, čokoladu i ljute začine. Umereno puno i dugo, skladno i slojevito vino.
89/100
1170 RSD
degustacija baš prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Baš prokupac 2017
Janko
Smederevo
Jankov prokupac je jedno od onih vina za koje sa sigurnošću možete da tvrdite da mu kvalitet raste sa svakom novom berbom. Od pristojnog, ali bledunjavog vina, bez previše karaktera, kakvo je bilo u prvoj berbi, Baš prokupac je izrastao u rasnog predstavnika sorte i smederevskog podneblja.

Topla berba 2017. ovom je prokupca dala na kompleksnosti i ozbiljnosti. Miriše na sveže ceđeni nar, maline, višnje i crvene ribizle, uz egzotične tonove koji podsećaju na anis, likoriš i svetli soja-sos. Na jeziku mekan, umereno pun, isposiranih tanina, sa slojevitom i svežom završnicom koja nosi karakter voća i začina.
89/100
1210 RSD