Početna»Vino»Degustacije»PROKUPAC: ŠIFRA 001
08.03.2016.

PROKUPAC: ŠIFRA 001

Negde na prapočecima svog bavljenja vinom, neke 2004. godine, u jednom skadarlijskom lokalu, na snimanju za jedan davni magazin, čaše, nosa i jezika dopadne mi prokupac. Ivanovićev prokupac iz 2003. Mirišem, probam, vrtim, pa opet... Šta je, čoveče, ovo?! Pa zatražim bocu da vidim. Ko je ovaj i kako je moguće da je ovo ovako dobro? Čuj, prokupac... Kada sam naredne godine postao ponosni vlasnik jedne novosadske vinoteke, to je vino u fiskalnoj kasi dobilo šifru 001 i uz Radenkovićev Carigrad, bio je to jedini prokupac koji je tih godina mogao da se nabavi. Sad već više od pola decenije po okončanju ne baš slavno završene epizode sa vinotekom – pošto se ispostavilo da sam užasno loš trgovac, a da ljubav prema vinu nije dovoljna da bi se uspešno vodio takav posao; ta sorta ostala je čvrsto upisana u moje vinsko-novinarsko-degustatorsko biće, pod istom šifrom. Za mene je prokupac bio prvi, i ostaće prvi. Iz tog razloga, kada smo krajem 2011. godine pokretali magazin, odlučeno je da za prvi broj degustiramo sve prokupce i kupaže sa prokupcem koje nađemo u vinotekama. Našli smo ih svega pet.
Ravno četiri godine kasnije, lagano smo nabavili tačno četiri puta više: čak dvadeset! Da li je dovoljno? Naravno da nije, ali s obzirom na to koliko ih je bilo pre deceniju, ovo je zapravo neverovatan napredak! Za tih desetak godina, kvalitet srpskog prokupca otišao je u nebo, iz Župe koja ga je sačuvala od nestajanja u drugoj polovini prošlog veka vratio se polako i u druga vinogorja, dižu se novi vinogradi sa tom sortom, izlaze nove etikete, a ove jeseni, zahvaljujući vinariji Budimir, dobili smo i prvi pravi single-vineyard prokupac.
Degustacija koju smo spremili za ovaj broj Vino & Fino magazina pokazala nam je koliko su vina napredovala, ali i da na prokupcu, pogotovo sortnom, ima prostora još mnogo da se radi. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, jedva čekam da vidim šta ćemo piti za par godina!
degustacija dragulj 2007 vinski magazin vino fino
Dragulj 2007
Podrum Mihajlović
Aleksandrovac, Župa
Sortni sastav: prokupac i župski bojadiser
Izražen animalni karakter, tonovi kože i konjskog sedla, te malo prezrelog voća. Umereno puno, još živo u ustima, zaokruženo, jednostavne završnice u kojoj dominira višnja i intenzivan animalni ton.
80/100
650 RSD
degustacija tamuz nv vinski magazin vino fino
Tamuz NV
Podrum Jelić
Valjevo, Pocerina
Sortni sastav: prokupac, merlo
Miris zemljano-animalnog karaktera, tonovi kože, dima i kuvanog voća. Jednostavno u ustima, trpko, relativno kratke završnice.
80/100
800 RSD
degustacija rubin prokupac 2012 vinski magazin vino fino
Rubin prokupac 2012
Vinarija Rubin
Kruševac
Sortni sastav: prokupac
Miris prezrelog crvenog voća i bombona, uz zeljasto-herbalne tonove. U ustima jednostavno, voćno, sa blagom gorčinom u završnici.
82/100
420 RSD
degustacija tri crvene 2012 vinski magazin vino fino
Tri crvene 2012
Vinarija Temet
Lozovik, Jagodina, Tri Morave
Sortni sastav: prokupac
Razvijen miris džema od šljiva i sušenog crvenog voća, sa malo dima i vanile. U ustima sočno, mekih tanina, tople, umereno duge završnice.
83/100
1250 RSD
degustacija kap nv vinski magazin vino fino
Kap NV
Vinarija Živković
Tržac, Župa
Sortni sastav: prokupac 50%, vranac 50%
Zatvorenog mirisa, pomalo reduktivno. Arome crvenog voća, višanja i voćnih bombona uz blage cvetne tonove. Umereno puno, voćnog karaktera, hrapavih tanina i pristojne svežine.
83/100
650 RSD
degustacija virtus 2013 vinski magazin vino fino
Virtus 2013
Vinarija Virtus
Sortni sastav: prokupac
Zrele trešnje i džem od šljiva dominiraju mirisom, uz prepoznatljive arome drveta i malo začinskih tonova. Laganog tela, hrapavih tanina, umerene voćne završnice koja priziva ukus svežih kupina i višanja.
84/100
950 RSD
degustacija prokupac 2011 vinski magazin vino fino
Prokupac 2011
Toplički vinogradi
Gojinovac, Toplica
Sortni sastav: prokupac
Miris suvih šljiva i kompota od višanja, pomalo zeljasto, uz note koje podsećaju na zeleni biber i duvan. Umereno puno, sočno, bez izražene svežine, ravnog, srednje dugog ukusa.
84/100
1100 RSD
degustacija princ rskavac 2011 vinski magazin vino fino
Princ Rskavac 2011
Podrum Braća Rajković
Sortni sastav: prokupac
Mirisa zrelog crvenog i crnog voća, uz arome dima i tosta. Umereno punog tela, ukusa šljive, trešnje i malo slatkih začina, živahnih tanina, jednostavne voćne završnice.
84/100
1350 RSD
degustacija prokupac ivanović 2013 vinski magazin vino fino
Prokupac Ivanović 2013
Vinarija Ivanović
Aleksandrovac, Župa
Sortni sastav: prokupac 85%,
merlo 10%, kaberne 5%
Džemastog karaktera, mirisa zrelog crnog voća, sa izraženim začinsko-zeljastim aromama. U ustima zemljani tonovi, arome zrelih višanja i bibera, umereno puno, sveže, srednje duge završnice.
84/100
950 RSD
degustacija slovenski san 2007 vinski magazin vino fino
Slovenski san 2007
Podrum Jelić
Valjevo, Pocerina
Sortni sastav: prokupac
Sasvim sazrelo vino, ali još uvek u dobrom stanju. Miris suvih brusnica i kompota od višanja sa malo cvetnih i začinskih tonova. Meko, baršunasto i potpuno razvijeno u ustima, fino izbalansirano, srednje duge završnice u kojoj dominiraju tonovi prezrelog crvenog voća. Vino koje je prešlo svoj vrhunac, konzumirajte ga odmah, bez dekantiranja.
85/100
1050 RSD
degustacija triada 2007 vinski magazin vino fino
Triada 2007
Vinarija Budimir
Aleksandrovac, Župa
Sortni sastav: prokupac 90% i merlo 10%
Miris prijatan, starinski, sa puno mineralno-zemljanih tonova, te aroma kože i zrelog voća, kompota od trešanja i suvih brusnica. U ustima umerene punoće, zrelo i sočno, sa malo začinskih nota u završnici.
85/100
920 RSD
degustacija vila vina prokupac 2013 vinski magazin vino fino
Vila Vina Prokupac 2013
Vinarija Milosavljević
Bučje, Trstenik
Sortni sastav: prokupac 85% i merlo 15%
Na nosu voćnog karaktera, uz tonove hrasta, vanile i kafe, te nežnih cvetnih mirisa koji podsećaju na ljubičicu.
U ustima umereno puno, sa obiljem
voćne svežine, pomalo hrapavom taninskom strukturom i srednje
dugom završnicom.
86/100
890 RSD
degustacija experiment 2012 vinski magazin vino fino
Experiment 2012
Vinarija Čokot
selo Starci, Župa
Sortni sastav: prokupac 85%, kaberne 15%
Intenzivan miris slatkih začina, vanile, kokosa, prepečenog tosta i dima. U pozadini se razvijaju arome šumskog voća. Punog tela, zaobljeno, ali sveže, intenzivnih aroma voća i drveta koje se dugo zadržavaju na nepcima.
87/100
890 RSD
degustacija boje lila 2009 vinski magazin vino fino
Boje Lila 2009
Vinarija Budimir
Aleksandrovac, Župa
Sortni sastav: prokupac 100%
Zrelog karaktera, pun miris džema i zrelog voća, suvih šljiva, brusnice i starinskog voćnog kolača, kompleksno, sa tonovima kože, drveta i svežeg duvana. U ustima zaokruženo, sočno, bez neravnina, mekih i svilenih tanina. Zrelo vino, sa potencijalom za dalje odležavanje. Preporučljivo dekantiranje.
89/100
2300 RSD
degustacija no  2013 vinski magazin vino fino
No ½ 2013
Vinarija Ivanović
Aleksandrovac, Župa
Sortni sastav: prokupac 50%, merlo 25%, kaberne 25%
Kompleksnog mirisa, najpre voćnog karaktera, sa tonovima kupine, zrele šljive i borovnice, sa malo začinskog karaktera, lista žalfije i zelenog bibera. Ekstraktivno i puno vino, potentno ali dobro balansirano, očaravajuće voćne svežine. Baršunasata i duga završnica. Vino u usponu, primerak za kolekciju.
90/100
2100 RSD
degustacija sub rosa 2007 vinski magazin vino fino
Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Aleksandrovac, Župa
Sortni sastav: prokupac 70%, kaberne 30%
Razvijen miris crnog voća: borovnice i crne ribizle, sa finom začinskom svežinom i aromama koje podsećaju na nanu, kožu, duvan, malo bibera, a tu su i dobro uklopljene arome drveta. Na jeziku puno, taninsko, ali elegantno, upečatljive i duge završnice. Vino na vrhuncu, sa potencijalom za dalje odležavanje.
90/100
3400 RSD