Početna»Vino»Degustacije»SAVRŠENA LETNJA VINA
05.08.2021.

SAVRŠENA LETNJA VINA

Vibrantna, hrskava, voćna, intenzivno mirišljava, ali i karakterna, minerala i sočna…Vina koja obično smatramo idealnim za potrošnju tokom letnjih i toplih dana, ne moraju da budu jednostavna i banalna, a degustacija u letnjem dvobroju Vino & Fino pokazuje to na najbolji način. Fokusirali smo se na vina u kojima uticaja drveta nema ili je on minimalan i u kojima može da se uživa uz lagane zalogaje i bez hrane uopšte. Tradicionalno, probali smo samo vina domaćih vinarija i ponovo zaključili da ih je sve više i to sve više odličnih, što odavno nije novost, ali je zanimljivo pratiti koliko je dinamična (i dalje sve dinamičnija!) vinska scena u Srbiji. Posebno su zanimljivi sve snažniji uticaj teroara, stilska diferencijacija po vinogorjima i ozbiljnost koju pokazuju vinari u pristupu lokalnim sortama. Probali smo tamjanike, grašce, bele sovinjone i – razume se – dobra roze vina, ali i po koja smederevku, silu, pino griđo ili pino blan. Sva ta vina pokazuju da srpske vinarije imaju spreman odgovor i na ovo, rekordno žarko leto.
degustacija tamjanika lastar 2019 vinski magazin vino fino
Tamjanika Lastar 2019
Lastar
Levač

Aktuelno izdanje Lastarove tamjanike nudi bogat miris grejpfruta, malo tropike i belog cveća, uz fini ton začinskog bilja. Mirišljavo, ali ozbiljno i kompleksno vino. Zaokruženo, strukturno i precizno, nadmašiće sve ono što očekujete od tamjanike.

91/100
1250 RSD
degustacija tamjanika doja 2019 vinski magazin vino fino
Tamjanika Doja 2019
Doja
Toplica

Preciznost i oštrina citrusnog mirisa na tragu limete i grejpa, sa prepoznatljivim cvetno muskatnim aromama, čine temelj mirisa Dojine tamjanike. Umereno telo, ali dobra struktura sa malo fenolne mineralnosti i čvrstim, jasnim kiselinama.

89/100
850 RSD
degustacija tamjanika deveto nebo 2020 vinski magazin vino fino
Tamjanika Deveto nebo 2020
9. nebo
Fruška gora
Primamljivo spakovana i zanimljivog imena, u čaši će vam dati sve što etiketa nagoveštava. Miris pun matičnjaka i bosiljka, sa finom cvetnom notom, te korom limuna i slasnim kruškasto - dinjastim mirisom u pozadini. U ustima izuzetno eskpresivna, sa puno voćne sočnosti, fine strukture i svežine.
90/100
1350 RSD
degustacija severna morava 2019 vinski magazin vino fino
Severna Morava 2019
Deurić
Fruška gora

Vinarija Deurić zaigrala je na sasvim neočekivanom terenu, izbacujući na tržište moravu sa Fruške gore i dajući joj upečatljivo i pametno osmišljeno ime. Čini se da sremski teroar ovoj sorti veoma prija jer su dobili elegantno, hrskavo vino sa karakterom zelenih jabuka, citrusa i finom, slankastom mineralnošću.

88/100
1200 RSD
degustacija morava 2019 vinski magazin vino fino
Morava 2019
Despotika
Šumadija

Veterani na temu morave, u vinariji Despotika apsolvirali su ovu sortu. Miris bilja, pomalo travnat, sa mekim tonovima bagrema i vinogradarske breskve. Na jeziku vibrantno, čisto, gipko vino, sa finom završnicom koja priziva limunaste tonove i jabuku petrovaču.

87/100
970 RSD
degustacija belina 2019 vinski magazin vino fino
Belina 2019
Matijašević
Šumadija

Posle godinu dana u prodaji, Belina 2019 je dokazala svoj potencijal. I dalje veoma svežeg mirisa u kome dominiraju note kruške, bele breskve i limunove kore, uz nežne tonove sirovog lešnika i svežeg začinskog bilja u pozadini. Na jeziku skladna, fine svežine sa završnicom kojom dominiraju citrusne i herbalne note.

88/100
1450 RSD
degustacija grašac verkat 2019 vinski magazin vino fino
Grašac Verkat 2019
Verkat
Fruška gora

Izvanredno hrskav, razigran, pun finih tonova limete, ananas dinje i sitnog cveća, sa postojanim ukusom i očaravajućom završnicom, Verkat grašac iz 2019 nedvosmisleno dokazuje koliki je potencijal ove sorte na dunavskoj strani Fruške gore. Za cenu za koju se prodaje, vino koje ne treba propustiti dok ga ima.

88/100
900 RSD
degustacija grašac džeronimo 2019 vinski magazin vino fino
Grašac Džeronimo 2019
Erdevik
Fruška gora

Od grožđa sa čuvenog položaja Gvozdenjak, vinarije Erdevik izbacila je svoj prvi grašac, odmah se plasiravši među najupečatljivije. Bez previše filozofije, mlad i potentan, pravo iz inoksa, miriše na korpu sa letnjim voćem, uz finu i tipičnu herbalnost. Izuzetne svežine, strukturan, sa slankastim, mineralnim ukusom. Jedisntvena etiketa i ime se podrazumevaju, ipak je to Erdevik!

90/100
0 RSD
degustacija quet grašac beli 2019 vinski magazin vino fino
Quet grašac beli 2019
Fruškogorski vinogradi
Fruška gora

Topao teroar iznad Banoštora i topla godina dali su očekivano zreo grašac, ali sa izvanrednom svežinom, očekivanom i tipičnom za taj deo Fruške gore. Zato je sve u ovom vinu tako skladno: puno telo, sočni voćni ukus, potentni miris breskve i citrusa i sjajne kiseline da sve to izbalansiraju. Nesumnjivo, najbolji dosadašnji Quet grašac.

90/100
0 RSD
degustacija kišov grašac beli 2020 vinski magazin vino fino
Kišov Grašac beli 2020
Kiš
Fruška gora

Tipičan sveži grašac. Meki miris zlatnog delišesa, dinje i zrelog stonog voća, sa nežnom medastom notom u pozadini. Sočan i mek, u svežoj završnici donosi plemenitu gorkastu notu kore limuna i presnog badema.

87/100
860 RSD
degustacija mustra 2020 vinski magazin vino fino
Mustra 2020
Vinum
Fruška gora

Nesvakidašnja kupaža muskata i traminca donosi neočekivano bogatstvo za jedno nepretenciozno, mirišljavo i pitko vino. Cvetne note su diskretne, na tragu bele ruže, ali ni malo ne opterećuju, dok se iza toga razvijaju note marakuje, dinje, žute jabuke, pa čak i svežeg đumbira. Tu je i intrigantni ton koji podseća na zeleni čaj sa jasminom. U ustima umereno puno, skladno i aromatično sa malo ukroćene slasti i finom svežinom.

87/100
970 RSD
degustacija neoplanta 2020 vinski magazin vino fino
Neoplanta 2020
Šijački
Fruška gora

Razigrana, raspevana, lepršava, intenzivno mirišljava neoplanta, izvesno je najbolje fruškogorsko vino od ove sorte. Čak pomalo i netipično, budući bez teških parfemskih mirisa, karakterističnih za neoplantu. Tu su zova, liči, citrusi, stono voće, lagano telo i duga cvetno – herbalna završnica. Dopadljivo za svakoga!

86/100
1000 RSD
degustacija trijumf selekcija 2020 vinski magazin vino fino
Trijumf Selekcija 2020
Aleksandrović
Šumadija

Vino kome bez razmišljanja uvek možemo da se vratimo, jer znamo šta nas čeka u čaši. Ipak, kao i svako dobro vino, Trijumf se razlikuje po godinama, a potonja berba donosi malo više zelenih nota, sa dosta koprive i špargle, a zatim i grejpa i tropskih nota. U ustima čvrsto, sveže i postojano, sa malo fenolnosti koja pojačava utisak o strukturi.

89/100
1500 RSD
degustacija grumen sauvignon blanc 2019 vinski magazin vino fino
Grumen sauvignon blanc 2019
Grumen vinogradi
Fruška gora
Fin miris limete, zelene šljive, grejpa, koprive, a tu je i nota zelenog paradajza. Više je na citrusnoj, nego na pirazinskoj strani. U ustima sveže, javlja se ogrozd i grejp, citrusni ukus i malo fenolne tvrdoće. Umereno dugo, ali skladno. Prepoznatljiv, solidan sovinjon, za svakodnevno uživanje.
86/100
750 RSD
degustacija džervin sauvignon blanc 2019 vinski magazin vino fino
Džervin sauvignon blanc 2019
Džervin
Timočka krajina

Potpuno iznanađenje! Džervinov beli sovinjon daleko nadilazi cenovnu kategoriju u kojoj se prodaje! Karakteran, smiren i kompleksan, sa malo sveže pokošene trave, ogrozda, grejpfruta i limuna, uz mineralnu notu koja podseća na školsku kredu. Na jeziku svež, precizan, mineralan i skladan. Dostupno, a izvanredno vino!

91/100
800 RSD
degustacija terasa sauvignon blanc 2020 vinski magazin vino fino
Terasa sauvignon blanc 2020
Matalj
Negotin

Školski primer svežeg, vibrantnog sovinjona sa puno karaktera sveže pokošene trave, koprive i malo zelene paprike, naravno, sve na temelju limete, kivija i grejpa. Lagano i pitko, vrlo vibrantno i sveže, čisto i fokusirano, sa postojanim herbalno – citrusnim ukusom.

87/100
900 RSD
degustacija pinot grigio zvonko bogdan 2020 vinski magazin vino fino
Pinot grigio Zvonko Bogdan 2020
Zvonko Bogdan
Subotica

Ekspresivna voćna bomba, sa puno zrele nektarine, manga, kruške viljamovke i mejer limuna. Sočno, slasno vino, kremaste strukture sa obiljem voćne svežine i bademastom završnicom. Pravi letnji hit!

89/100
1100 RSD
degustacija sila 2019 vinski magazin vino fino
Sila 2019
Milanović
Fruška gora

Razvijen, zreo i slojevit miris u kome ćete naći i sočno voće, poput breskve i kajsije, i malo nota kamilice, pčelinji vosak u pozadini, kao i notu prašine, odnosno, mokrog kamena. Laganog do srednjeg tela, skladno, postojano i slojevito. Plemenito, a nepretenciozno vino.

88/100
900 RSD
degustacija beli pinot 2019 vinski magazin vino fino
Beli Pinot 2019
Drašković
Južni Banat
Elegantnog, ali jasnog i veoma prijatnog sortnog mirisa koji donosi očekivane kruške, svežu dunju i slično voće sa drveta, uz intrigantnu, nežnu cvetnu notu. U ustima vibrantno, gipko, sa finom, svežom završnicom.
88/100
1200 RSD
degustacija edit rose 2020 vinski magazin vino fino
Edit Rose 2020
Bora
Levač
Voćni, meki i sočni roze, sa puno zrelog crvenog voća u karakteru. Intenzivno u ustima, sa obiljem voća, zrele višnje, maline i jagode, uz finu trpkost crvene ribizle. Malo topliji u završnici, sočan i postojan.
87/100
1150 RSD
degustacija rose sec 2020 vinski magazin vino fino
Rose Sec 2020
Zvonko Bogdan
Subotica

Rose Sec miriše na crvenu ribizlu i drugo sitno crveno voće, lubenicu i crveni grejpfrut, a tu su herbalni tonovi začinskog bilja. U ustima beskrajno svež, voćan i začinski, bogate strukture, sa finim fenolim ugrizom na jeziku.

89/100
1260 RSD
degustacija sofia rose 2020 vinski magazin vino fino
Sofia rose 2020
Podrum Braća Rajković
Župa

Izuzetan roze od pino noara, koji vešto sublimira i aromatsku zrelost sa jedne, i svežinu sa druge strane. Raskošno voćan, bez imalo prezrelosti, sa malo intrigantnih začinskih aroma. U ustima fine strukture, finih kiselina, sa postojanom završnicom punom crvenog voća.

87/100
720 RSD
degustacija pink punk 2020 vinski magazin vino fino
Pink Punk 2020
Chichateau
Fruška gora

Atraktivni roze iz male garažne vinarije Chichateau, u novoj berbu vratio se svom izvornom obliku, posle par izleta u druge stilove prethodnih godina. Ponovo nežno obojen i ponovo diskretnog mirisa citrusa, mandarine, dinje i sitnog crvenog voća. U ustima lagan i veoma hrskav, sa dugom, svežom završnicom.

88/100
1130 RSD
degustacija rondo 2020 vinski magazin vino fino
Rondo 2020
Jeremić
Smederevo

Sveže voćne arome, optimalno zrele, sa mirisom jagode i bobičastog voća, uz malo začinsko – herbalnih nota, baš onako kako i treba kod sortnog rozea od merloa. Mek, prijatno suv i vibrantan.

87/100
1000 RSD