Početna»Vino»Intervju»ISTRAJAVAMO U KVALITETU
06.03.2016.

ISTRAJAVAMO U KVALITETU

Milan Radović, zadužen za prodaju u sremskokarlovačkoj vinariji "Vinum", kaže da je italijanski rizling, odnosno beli grašac kakvo mu je pravo ime, lična karta Fruške Gore

intervju istrajavamo u kvalitetu vinski magazin vino fino
Sremskokarlovačka vinarija Vinum prepoznatljiva je među vinskom publikom najviše po svojim belim vinima, pre svega po belom sovinjonu i italijanskom rizlingu. Na proteklom Velikom testu vina Srbije osvojili su trofej u kategoriji vina sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. O uspesima i planovima Vinuma u budućnosti razgovarali smo sa direktorom prodaje Milanom Radovićem.

Da li ste očekivali da ćete na ovogodišnjem Velikom testu vina Srbije osvojiti jedan od trofeja?

Slagao bih ako bih rekao da se ne nadamo ovakvim nagradama, pošto smo svesni da imamo dobra vina. Ove godine ja sam čak imao i nekakav predosećaj da ćemo osvojiti nešto značajno sa nekim od belih. Svakako, baš smo se obradovali ovoj nagradi i veoma smo ponosni. Posebno nam je drago što smo osvojili trofej u kategoriji Best Buy koji je uveden po prvi put ove godine.

Da li će cena nagrađenog vina sada ostati ista?

Da, jer ako se promeni, onda više nije best buy! Međutim, ukoliko dođe do većih promena u kursu dinara, a kako na cenu vina utiče dosta elemenata koji se uvoze i plaćaju u stranim valutama, samo u tom slučaju ćemo biti primorani da korigujemo cenu, ali nadam se da do toga neće doći.

Vaš sovinjon blan je na takmičenju osvojio bronzanu medalju. To je odlično dostignuće, ali da li ste ipak očekivali više, s obzirom na zlato koje je otišlo italijanskom rizlingu?

Kad smo posle takmičenja dobili ocene sudija na uvid, videlo se da je naš sovinjon bio na samoj granici srebra, falio je jedan bod, ali ipak je ostao u bronzi. Međutim, to su nijanse, mi smo zadovoljni osvojenom medaljom. Možda to vino zaslužuje više, ali tako je to na takmičenjima, nekim članovima žirija se možda nije toliko dopao u tom trenutku. Za malo nam je izmaklo srebro, ali nema razloga da budemo nezadovoljni, jer i bronza je odlično priznanje.

Ko je glavni kreator vaših vina i ko stoji iza njihovog uspeha?

Iza cele priče stoji kompletan tim vinarije Vinum na čelu sa vlasnikom dr Milanom Ubavićem. Vinarija Vinum svo svoje vino pravi isključivo od grožđa koje ubere u sopstvenim vinogradima, pa je pre svega važno ono što naši ljudi rade u vinogradu. A oni to rade kvalitetno sa dosta pažnje, znanja i iskustva. Naravno, svemu tome finalni oblik i kvalitet u boci daje naš enolog Tanja Đuričić.

Vinum postoji više od decenije, što nije malo u okvirima obnovljene vinske industrije u Srbiji. Međutim, čini se da ste tek u poslednjih par godina postali u potpunosti prepoznatljivi među vinskom publikom. Šta je razlog tako naglog skoka vaše reputacije?

Smatram da ima dva razloga. Prvi je veliki rad ljudi iz prodaje, promena u odnosu prema kupcima, direktniji odnos u radu i veliki broj promocija, te zastupljenost u svim kanalima prodaje. Tu je i pravilan izbor vinskih manifestacija i takmičenja na kojima se pojavljujemo, kao i dobar izbor medija u kojima se oglašavamo. Drugi razlog je pre svega promena u samoj strukturi vinske publike, jer se vinska kultura rapidno brzo razvija u poslednje vreme. Mi od samog početka imamo kontinuirano visok kvalitet u vinima i svo ovo vreme smo uspeli da istrajemo u tome, što je publika prepoznala pa su napokon stigli i rezultati.

Šta je pravi izraz vaše vinarije i Fruške gore, italijanski rizling ili sovinjon blan?

Mislim da je lična karta Fruške gore svakako italijanski rizling, odnosno beli grašac, kako je sorti pravo ime.

Prepoznaju li to vinopije, šta se bolje prodaje od ta dva?

Podjednaki su u prodaji, ali sve više italijanski rizling pobeđuje za prsa.

Šta u narednom periodu možemo novo da očekujemo vezano za Vinum?

Najaktuelnije je preseljenje naše vinarije u novi objekat u Sremskim Karlovcima, gde ćemo konačno moći na pravi način da se bavimo i vinskim turizmom, odnosno da primimo veći broj gostiju, novinara, ugostitelja i turista nego do sada. Ono što sigurno mogu da obećam je i nastavak kontinuiteta u kvalitetu naših vina.