Početna»Vino»Intervju»Vinarija Aleksić podiže nove vinograde!
03.10.2017.

Vinarija Aleksić podiže nove vinograde!

Dragana Janjić ekskluzivno za Vino & Fino otkriva da sledećeg proleća počinje veliki posao na sedamdeset hektara zemlje koju je ova vinarija dobila u zakup na tri decenije

intervju vinarija aleksić podiže nove vinograde vinski magazin vino fino
Vranjanska vinarija Aleksić narednog proleća podići će sopstveni vinograd, u kome će se saditi sve sorte od kojih se dobijaju vina po kojima je ova kuća vina prepoznatiljiva u Srbiji i na takmičenjima širom sveta!

Sestre Aleksić, posle godina čekanja i birokratskih peripetija, dobile su u zakup na tri decenije sedamdeset hektara državne zemlje, ekskluzivno za Vino & Fino otkriva Dragana Janjić iz vinarije Aleksić:

- Dobile smo 70 hektara državne zemlje u zakup od 30 godina. Moram da napomenemo da je ministar Nedimović prvi čovek koji je želeo da nas sasluša, pročita biznis plan i da u svemu tome prepozna zdravu priču. Sve to ide kao investicija i za nas je to strašno veliki zalogaj i važan korak. Sada treba da pronađemo prave ljude koji će sa nama to saditi i održavati. Osim za nas, ovaj vinograd je jako bitan projekat i za Vranje, jer će zaposliti ljude u celom tom kraju, a i kao nacionalni projekat jer sedamdeset hektara nije malo - govori Dragana Janjić.

Vest da vam je zakup zemljišta konačno odobren stigla je pre dva dana. Šta će biti prvi sledeći koraci?

- Na proleće ćemo verovatno podići ćetrdeset hektara od tih sedamdeset, sa svim što je potrebno za naše sadašnje proizvode. Tu će takođe biti i prokupca kao naše autohtone sorte, a verovatno i rizlinga kog trenutno nemamo. Dakle smederevka, kaberne sovinjon, vranac, šardone i tamjanika, plus prokupac i rizling.

Šta je sada na toj zemlji?

- Tu su nekada bili Navipovi vinogradi koji su iskrčeni pre desetak godina, pa je tu potom sađena pšenica. To se već par godina ne obrađuje, a sada vršimo pripremu za sadnju na proleće.

Šta vas je do sada sprečavalo da napravite sopstveni vinograd i šta za vinariju Aleksić znači ova velika investicija?

- Sprečavala nas je samo zemlja. Nismo mogle da obezbedimo parče od barem deset hektara. Da smo to našle, to bi već bilo posađeno. Eto, u Nišu smo tri hektara tamjanike posadile na tri različita mesta.
Nismo mi ni svesne još u šta ulazimo, i tek sledi glavobolja. Za ovih pet godina na tržištu mi smo došle na pozitivnu nulu i uspostavile neka pravila, ali sada je ovo neka vrsta novog početka. No, to moramo da uradimo jer je nama sirovinska baza jako bitna - otkup je sve teži za nivo proizvodnje koji smo dostigle. Mi nismo mogle da nađemo parcele u našem vinogorju za kupovinu ili zakup, iako tražimo već godinama. Zemljište na koje sad ulazimo izdavalo se i ranije, ali samo na tri godine. Nama je bilo suludo da ulazimo u milionsku investiciju na tako kratak period. Posle te tri godine se svašta može promeniti - vlast, pravilnik, zakon, i sve to može da propadne. Trideset godina je druga priča i tu možeš staviti pečat na tu zemlju.

Sestre Aleksić sa enologom Jelenom Živanović

Kažete da je sve teže doći do grožđa. Kako je bilo ove godine?

- U Srbiji je ove godine bio značajno smanjen rod, bila je makljaža i otimanje za kupovinu, uz osetno više cene. Ko je prvi došao, taj je uzeo grožđe. Mada, samo grožđe je jako dobro.

Šta od vas tržište najviše traži?

- Nama je tamjanika ove godine izbila na prvo mesto. Prodale smo trideset hiljada boca Žutog cveta. Za sledeću sezonu možemo obezbediti eventualno dvadeset odsto više tamjanike i to je to.

Šta ove godine možemo očekivati od vinarije Aleksić?

Ove nedelje završavamo preradu i to je oko 550 tona grožđa, ili 350 hiljada litara. Nismo mnogo povećale proizvodnju, ali ostajemo polako bez zaliha šardonea, tamjanike... Sve to nestaće sa tržište pre nego što stigne nova berba. Inače, sa ovom godinom se sve menja. Više je bilo otkupa crnog grožđa. Ove godine, količinski će se izjednačavati osnovna, klasik i limited linija. Naravno da limited linija nikada neće imati 100.000 boca, ali od 6.000 doći ćemo do 10-15.000 hiljada po etiketi. Ove godine će ponovo biti i Kardaš limited vina. U svakom slučaju, svoju publiku nećemo izneveriti, a za koju godinu stižu i vina koja ćemo kontrolisati od samog čokota.