Početna»Vino»Reportaže»ITALIJA: ZEMLJA VINA
25.11.2020.

ITALIJA: ZEMLJA VINA

Bogata istorija, raskoš teroara i autentičnih sorti vinove loze, čine Italiju jednom od najvažnijih vinskih zemalja sveta, koja je danas, osim po kvalitetu, globalni lider i po broju proizvedenih boca

reportaza italija zemlja vina vinski magazin vino fino
foto: ITA / ICE

Ovaj tekst je deo promotivne on-line kampanje o italijanskim vinima, u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa Ambasadom Italije.

Promocija italijanskih vina koja se organizuje širom sveta u okviru 5. Nedelje italijanske kuhinje u svetu, deo je trajnog napora Republike Italije da predstavi celom svetu neverovatnu raznolikost i izvanredan kvalitet italijanskog vinskog podneblja. Beogradska kancelarija ITA/ICE, Italijanske agencije za spoljnu trgovinu pri Ambasadi Italije u Beogradu, preuzela je na sebe zadatak da ovim povodom našu javnost još jednom podseti na svu raskoš italijanskih vina iz svih dvadeset vinarskih regija vinske velesile koja se diči sa čak 590 autohtonih sorti vinove loze.

ISTORIJA ENOTRIJE, OBEĆANE VINSKE ZEMLJE

Kada su, u osmom veku pre nove ere, stari Grci prvi put zakoračili na tlo Italije, nazvali su je Enotrijom, ili "zemljom vina". Istorija vinarstva u Italiji starija je i od Rimskog carstva i u ovoj zemlji postoje tragovi bavljenja vinom koji sežu četiri milenijuma u prošlost.

Vino se u kontinuitetu pravilo od doba Rimljana, preko Srednjeg veka do Renesanse, kada su bogati plemići i trgovci pretvorili dobro vino u statusni simbol, i do modernog doba koje je donelo ogromne promene. U devetnaestom veku su unapređeni načini flaširanja i transporta rasuli slavu italijanskog vina širom sveta, koji je otkrio i zavoleoimena kao što su barolo, kjanti i marsala. Dvadeset, po vinskim filozofijama vrlo različitih italijanskih regiona 1861. postali su deo jedinstvene države koja je počela da razvija svoj osobeni vinski identitet. Rast je naglo presečen pojavom parazita filoksere koji je gotovo uništio vinarstvo u Evropi. Šezdesetih godina prošlog veka nastupila je velika vinska obnova. Uspostavljeni su propisi sa ciljem očuvanja istorijskog vinskog nasleđa i garantovanja kvalitetai porekla grožđa i vina. Danas Italija ima 334 DOC i 74 DOCG apelacije koje pokrivaju ogroman spektar klimatskih uslova, sorti i stilova vinarstva - možda i najraznovrsniji na planeti.

Prva zabeležena dobra berba u istoriji je mitska 121. godina pre nove ere, kada je, pišu istoričari, proizvedeno falernsko vino izvanrednog kvaliteta, u kome su pripadnici rimske elite uživali decenijama. Od severa Italije i regija Veneto, Friuli, Lombardija, preko Toskane i njenog neverovatnog spoja istorije i vrhunskog vinarstva, do vrelog juga gde se u regijama Bazilikata, Pulja, Kalabrija i Sicilija prave temperamentna vina sa dahom Mediterana, ova tradicija brižljivog čuvanja lokalnih vinskih identiteta održava se bez prestanka. Rezultat ovog pregnuća starog više milenijuma su vina koja su u sebi sabrala veštinu Italijana i njihovu strast prema lepoti, potom geografsku poziciju i klimu bez premca, i nevidljivi "faktor X" koji vina iz ove zemlje čine vedrim, poletnim i nepogrešivo prepoznatljivim u svim svojim izdanjima.ITALIJANSKO VINARSTVO U BROJKAMA

  • U 2019. Italija je proizvela 47 miliona hektolitara vina
  • Izvoz italijanskog penušavca porastao je 269% za 10 godina
  • Sanđoveze je najpopularnija italijanska sorta, sa učešćem u 8 procenata u ukupnoj proizvodnji
  • 16 procenata italijanskih vinograda ima organski sertifikat
  • U Italiji je ustanovljeno prisustvo 590 sorti vinove loze, a još više stotina čeka na katalogizaciju
  • Belo vino ima udeo od 55% u ukupnoj proizvodnji
  • Osam od deset najpopularnijih sorti u Italiji nastalo je na tlu ove zemlje