Ove jeseni, svašta se izdešavalo i na domaćoj i na svetskoj restoranskoj sceni.
Ana Roš je početkom oktobra otvorila pekaru u Ljubljani čija su peciva i hlebovi potpuno opčinili stanovnike glavnog grada Slovenije i ispred koje je dugačak red svakog dana od 8 sati ujutru pa dok se sve ne rasproda, što je obično i pre kraja radnog vremena. Održan je i izbor za
najboljeg šefa na svetu na kom je ponovo izabran simpatični avangardni španski šef
Dabiz Munjoz, i to drugu godinu zaredom. Munjoz je inače i drugi najmlađi šef na svetu čiji restoran ima maksimalne tri Mišlenove zvezde i čiji se restoran
DiverXO nalazi na visokom četvrtom mestu cenjene restoranske liste
The World's 50 Best Restaurants. Pre
nekoliko dana je i šef
Rene Redžepi posle dosta iščekivanja, konačno obelodanio gde će sa svojim timom na deset nedelja preseliti
Nomu. Novi
pop-up restoran radiće u Kjotu u Japanu, od marta do maja 2023.
A oktobarskih top dešavanja ni na domaćoj gastro sceni nikako ne manjka. Šef
Vanja Puškar se pojavio u trećoj epizodi popularne serije
Zero Waste sa još 11 svetskih šefova, i koja je juče
premijerno emitovana na HBO Max-u. Poznata beogradska picerija
Pomodoro preselila se na novu lokaciju, 50 metara dalje, u prostor u kome se nekada nalazio sjajni
Mayik.
Ahmee, korejski restoran koji nas je oduševio kada je otvoren pre godinu ipo dana na Vračaru, otvoren je na još jednoj lokaciji, u naselju A blok. Novobeogradski Ahmee dosta je prostraniji od vračarskog, a fazon je isti: dobra izvedba korejske kuhinje u zabavnom i drugačijem, skroz crnom enterijeru.
Otvorena je i još jedna
Mala Kolubara, na popularnoj ugostiteljskoj lokaciji u gradu, kod Luke Beograd, koja je takođe, dosta veća od druge dve koliko ih je već pod ovim brendom i koja ima provereno dobar koncept koji uključuje odličnu srpsku klopu, super atmosferu sa muzikom
na uvce i uvek dobre domaćine.
I na kraju,
Thyme – zemunski
street bistro o kome se
najviše priča ovih dana, mesto koje je za manje od mesec dana postojanja osvojilo i srca i nepca Beograđana. Iza celog koncepta stoje trojica izvanrednih domaćih šefova,
Nikola Rosić, Nenad Atanasković i Krsto Simović. Ovi momci prave ozbiljnu
street food hranu, od klasika do autorskih jela i obavezno ih posetite. Najavili su letnje vreme za vikend, pa eto prilike da se prošetate ili provozate bajsem do Zemuna. Preporuka za klopu:
Thyme Street Food & Breakfast, Pretop, Koordinata Street.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.