Početna»Novosti»Gastro pregled: Nove domaće i strane zvezde
22.10.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Nove domaće i strane zvezde

Brojna iznenađenja i noviteti na gastro sceni

novost gastro pregled nove domaće i strane zvezde vinski magazin vino fino
Ove jeseni, svašta se izdešavalo i na domaćoj i na svetskoj restoranskoj sceni. Ana Roš je početkom oktobra otvorila pekaru u Ljubljani čija su peciva i hlebovi potpuno opčinili stanovnike glavnog grada Slovenije i ispred koje je dugačak red svakog dana od 8 sati ujutru pa dok se sve ne rasproda, što je obično i pre kraja radnog vremena. Održan je i izbor za najboljeg šefa na svetu na kom je ponovo izabran simpatični avangardni španski šef Dabiz Munjoz, i to drugu godinu zaredom. Munjoz je inače i drugi najmlađi šef na svetu čiji restoran ima maksimalne tri Mišlenove zvezde i čiji se restoran DiverXO nalazi na visokom četvrtom mestu cenjene restoranske liste The World's 50 Best Restaurants. Pre nekoliko dana je i šef Rene Redžepi posle dosta iščekivanja, konačno obelodanio gde će sa svojim timom na deset nedelja preseliti Nomu. Novi pop-up restoran radiće u Kjotu u Japanu, od marta do maja 2023.

A oktobarskih top dešavanja ni na domaćoj gastro sceni nikako ne manjka. Šef Vanja Puškar se pojavio u trećoj epizodi popularne serije Zero Waste sa još 11 svetskih šefova, i koja je juče premijerno emitovana na HBO Max-u. Poznata beogradska picerija Pomodoro preselila se na novu lokaciju, 50 metara dalje, u prostor u kome se nekada nalazio sjajni Mayik. Ahmee, korejski restoran koji nas je oduševio kada je otvoren pre godinu ipo dana na Vračaru, otvoren je na još jednoj lokaciji, u naselju A blok. Novobeogradski Ahmee dosta je prostraniji od vračarskog, a fazon je isti: dobra izvedba korejske kuhinje u zabavnom i drugačijem, skroz crnom enterijeru.

Otvorena je i još jedna Mala Kolubara, na popularnoj ugostiteljskoj lokaciji u gradu, kod Luke Beograd, koja je takođe, dosta veća od druge dve koliko ih je već pod ovim brendom i koja ima provereno dobar koncept koji uključuje odličnu srpsku klopu, super atmosferu sa muzikom na uvce i uvek dobre domaćine.

I na kraju, Thyme – zemunski street bistro o kome se najviše priča ovih dana, mesto koje je za manje od mesec dana postojanja osvojilo i srca i nepca Beograđana. Iza celog koncepta stoje trojica izvanrednih domaćih šefova, Nikola Rosić, Nenad Atanasković i Krsto Simović. Ovi momci prave ozbiljnu street food hranu, od klasika do autorskih jela i obavezno ih posetite. Najavili su letnje vreme za vikend, pa eto prilike da se prošetate ili provozate bajsem do Zemuna. Preporuka za klopu: Thyme Street Food & Breakfast, Pretop, Koordinata Street.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.