Početna»Novosti»Gastro pregled: ugostitelji su spremni da se bore
15.05.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: ugostitelji su spremni da se bore

Koliko je restoranima i kafićima važna zarada, toliko je gostima važna zaštita od zaraze. Između ova dva traži se balans koji će ugostiteljstvu omogućiti da preživi pandemiju

novost gastro pregled ugostitelji su spremni da se bore vinski magazin vino fino
Jelena Stojčić, naša novinarka, i dalje budno prati otvaranje ugostiteljskog sektora nakon ublažavanja karantinskih mera. Njen utisak je da je odgovor restorana i kafića na sadašnje izazove vrlo šarolik i da su, nažalost, u manjini oni koji su odlučili da slede sve preporuke države.

Širom sveta, ugostitelji se dovijaju kako da prežive posledice pandemije, negde uz veću, a negde uz manju pomoć države i gradova. Beč je svetao primer ove nedelje: gradske vlasti austrijske prestonice poklanjaju svakom domaćinstvu po 50 evra da potroše u omiljenom restoranu. Što se Beograda tiče, restorani i drugi lokali bore se za opstanak kako znaju i umeju.

Bašte u Beogradu jesu pune, iako se većina ugostitelja žali na nedovoljan broj gostiju i dosta lošiji promet nego ranije. Zbog propisanih mera zaštite, restorani su svakako prinuđeni da rade sa smanjenim kapacitetom. Zakonom su propisane samo obavezne mere kao što je broj gostiju koji može u jednom trenutku da boravi u lokalu, ostalo su preporuke. U manjini su ugostitelji koji su uložili novac u dodatnu opremu i dezobarijere. Nažalost, ima i onih koji se ponašaju kao da je sa ukidanjem vanrednog stanja ukinuta i korona. Ali, u takvim lokalima gostiju gotovo da i nema. Tačno je da su Beograđani željni ispijanja kafe u baštama lokala, ali su im, danas, čistoća i poštovanje mera zaštite itekako važni prilikom izbora lokala. Valjalo bi da ugostitelj imaju to na umu!

Stanje u svetu

U prestonici Austrije grad pomaže ugostiteljima tako što je podelio svim domaćinstvima vaučere u iznosu od 50 evra za trošenje u restoranima, a u SAD, vlasnici restorana sa tri Mišelinove zvezdice, Inn at Little Washington, bore se na sve načine da vrate posao na noge. Kako bi svojim gostima omogućili iskustvo sedenja u krcatom restoranu, šef Patrik O'Konel i njegovi saradnici osmislili su radikalan plan, da za stolove smeste lutke ljudi u prirodnoj veličini.

Stanje u našoj zemlji

Kod nas, početak rada u lokalima uglavnom je pratio ili novi meni, ili drugačija bašta ili novi šef kuhinje, što je za svaku pohvalu. To upravo pokazuje da su ugostitelji spremni da se bore za svoj biznis i u ovim teškim vremenima. Da, iako nisu zadovoljni prometom, ipak optimistično gledaju na sezonu koja je pred nama. Kažu i da će uskoro vratiti broj gostiju koji su imali pre zatvaranja.

A u nedelji iza nas, beogradska gastro scena postala je bogatija za još jedan ugostiteljski objekat, Šonda gastro bar. Ime duguje Kosti Šondi, izumitelju prve srpske fabrike čokolade na čijem se mestu i nalazi.

Do sledećeg puta,

Živeli!