Početna»Novosti»Gastro pregled: dolazak nove krize?
20.06.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: dolazak nove krize?

Taman kada smo pomislili da se sve polako vraća u normalu, korona je ipak odlučila da se ne preda tako lako

novost gastro pregled dolazak nove krize vinski magazin vino fino
U ovoj izuzetno turbulentnoj godini ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo: posle kraćeg perioda tokom koga su ugostitelji počeli da ponovo staju na noge, usledio je početak nove krize, beleži naša gastro hroničarka Jelena Stojčić.

Od ponovnog otvaranja lokala nije prošlo ni dva meseca. Ugostitelji se nisu oporavili ni od posledica prvog talasa virusa, a već osećaju posledice drugog talasa, koji je možda i bliži nego što nam se čini. Broj zaraženih u Srbiji i dalje ne pada, a redove ispred prodavnica zamenili su redovi ispred Batuta gde se čeka na testiranje na covid 19.

Još od sredine prošle nedelje, vlasnici restorana žale se da im gosti sve češće otkazuju rezervacije, a osim toga, kažu, primetno je manji broj gostiju nego u maju, kada su ponovo počeli sa radom.Tu je i loše vreme koje im otežava poslovanje. Još ako se posle izbora opet proglasi vanredno stanje ili uvedu strože mere zaštite od virusa, neće im preostati ništa drugo nego da stave ključ u bravu.

Nažalost, novu krizu preživeće samo najjači!

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ponovo se otkazuju manifestacije. Salon vina koji je danas trebalo da se održi u Kragujevcu odlaže se do daljnjeg, dok se žurke najavljene za danas i sutra u Beogradu, još uvek ne otkazuju. Iako zaposleni i dalje rade pod punom „ratnom“ opremom, sa maskama i rukavicama, zaista su retki gosti klubova i splavova koji poštuju ove preporuke. U restoranima i kafićima, doduše, situacija je malo povoljnija.

U Evropi, slavlje!

I dok srpski ugostitelji strepe od drugog talasa virusa, a domaći šefovi na sve načine pokušavaju da snize troškove u kuhinji, čuveni šef Masimo Botura novim jelovnikom slavi povratak u normalne tokove života. Posle višemesečnog zastoja u radu, njegov restoran, Osteria Francescana u Modeni ponovo je počeo sa radom. Botura je goste častio novim menijem koji pršti od egzotičnih aroma i vedrih boja, i inspirisan je Bitlsima.

A u nedelji iza nas,bilo je i lepih vesti. Jedna vest iz komšiluka posebno nas je obradovala: Prvi Mišelinov vodič stigao je u Sloveniju, a čuvena šefica Ana Roš i njen restoran Hiša Franko osvojili su dve zvezdice. Bravo Ana!

Sledeće nedelje, pratite naš portal i pročitajte ekskluzivan intervju sa Anom Roš!

Do idućeg vikenda,

Živeli!

Povezani unosi