Početna»Novosti»Gastro pregled: nove mere za ugostitelje
27.06.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: nove mere za ugostitelje

Leto bi se za restorane moglo završiti tek što je počelo - u nekim gradovima u Srbiji ponovo su uvedena, ili makar najavljena, ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

novost gastro pregled nove mere za ugostitelje vinski magazin vino fino
Voleli bismo da imamo bolje vesti iz srpskog ugostiteljstva, ali situacija je, kako bi rekli, dinamična: od optimističnog ulaska u leto došli smo do prebrojavanja gradova u kojima se uvode i najavljuju ograničenja rada ugostiteljskih objekata. Naša Jelena Stojčić i dalje prati dešavanja na našoj gastro i klupskoj sceni, a ovo je njen nedeljni pregled.

Kafići i restorani u Beogradu i dalje su poluprazni. Situacija od prošle nedelje, nažalost, nije se mnogo promenila. Jedino su se ugostitelji više potrudili oko mera zaštite kako zaposlenih, tako i gostiju. A šta im je drugo i preostalo, osim da se potrude oko svojih gostiju, što i nije tako daleko od poente ugostiteljstva, zar ne?

Da se pandemija posle izbora zaista "vraća" u Srbiju pokazuje i to da neki gradovi razmatraju uvođenje dosta strožih, obaveznih mera u borbi protiv korona virusa. Te nove/stare mere pogađaju naravno i ugostitelje. Dosta je izvesno da će većina morati da skrati radno vreme, a u Novom Pazaru već je na snazi izmenjeno vreme rada ugostiteljskih objekata, do 19 sati. Takođe, socijalno distanciranje od 2 metra je obavezno, a broj osoba za jednim stolom ograničen je na dvoje. I u Kragujevcu,gradonačelnik je najavio skraćivanje radnog vremena lokala, dok se isto to za ostale gradove, u javnosti i na društvenim mrežama, predviđa da će biti obelodanjeno u toku sledeće nedelje. Domaćim ugostiteljima to naravno, nikako neće odgovarati, a verujem ni gostima koji su se, čini se, i umorili od "ove korone".

Klubovi rade normalno

Noćni život u glavnom gradu i u ovom "drugom piku prvog talasa" virusa i dalje funkcioniše normalno. Za sada,naj avljeno održavanje festivala Exit i Lovefest u avgustu ne dovodi se u pitanje. Organizatori Lovefesta najavljuju da će posetiocima pre ulaska u festivalski prostor biti merena temperatura, dok će za ulazak na Exit biti potreban negativan test na korona virus.
U moru uglavnom loših vesti, prošle nedelje objavljena je i jedna super vest koja je posebno obradovala ugostitelje iz Novog Beograda i Zemuna. Oni više ne moraju da idu lično u nabavku za svoj lokal, već mogu onlajn da naruče potrebnu robu, što će im, sigurno, dosta olakšati posao.

U borbi protiv korone, jedno je sigurno, ugostitelji su pokazali i dokazali da su veoma kreativni ljudi. Car među kreativcima svakako je čuveni Alen Dikas. On je predstavio izum kojim je potpuno onemogućeno širenje virusa između stolova u lokalu i zadao domaći zadatak drugim ugostiteljima da predstave svoje ideje za poslovanje u vreme krize. Ta investicija Dikasa je koštala 50.000 evra, sa sve filterima na kojima su naslikani anđeli, oblaci i golubovi, a omogućava mu da podigne kapacitet restorana na čak 80 procenata. Dikas je ovaj izum, koji radi na sličnom principu kao ventilacioni sistemi u bolnicama, sproveo u svom najmanjem restoranu. Kako to izgleda, pogledajte ovde.

I na kraju, da vam se pohvalim, najavljeni intervju sa Anom Roš je onlajn. Šta
Mišelinova šefica misli o srpskoj hrani, kako je iskoristila svoje vreme u vremenu karantina i još mnogo toga čitajte na ovom linku.

Do sledeće subote,

Živeli!

Povezani unosi